Nieuws

Adri verloor zijn zoon (22) door een hardrijder: 'In mijn hoofd is hij een groot monster'

Adri laat een foto van zijn zoon Milan zien.
Adri laat een foto van zijn zoon Milan zien. © Omroep Gelderland
SCHAIJK - Adri Ekstijn verloor zijn 22-jarige zoon Milan door een verkeersdelict. De dader reed te hard en door rood en werd vervolgd voor dood door schuld. "Het ruwe weghalen van mijn zoon door het gedrag en de mentaliteit van een ander persoon werkt heel lang na."
Jaarlijks wordt er wereldwijd op de derde zondag van november een herdenking georganiseerd. Dit jaar kunnen nabestaanden vanwege corona niet samenkomen. En dat is jammer, vindt voorzitter Nelly Vollebregt van de Vereniging Verkeersslachtoffers. Zelf werd ze ook verkeersslachtoffer. "Je denkt vaak dat je de enige bent die iets overkomt en dat kan heel eenzaam voelen. Door samen te praten met lotgenoten merk je dat de last die je bij je draagt lichter is geworden."
Elk jaar ontdek ik een nieuwe vorm van rouw
Dat ziet ook Adri Ekstijn. Hij geeft lezingen door heel het land, van de politie tot in de penitentiaire inrichting. "Ik probeer het onder de aandacht te krijgen. En elk jaar ontdek ik een nieuwe vorm van rouw." Zo zag hij laatst een jongen lopen die hem aan zijn zoon Milan doet denken. "Dat kan een beweging of een oogopslag zijn. Dan schrik ik, maar ben ik ook even blij. Want dan krijg ik het gevoel dat hij weer even bij me is."
Adri vertelt over het grote verlies:
Adri verloor zijn zoon (22) door een hardrijder: 'In mijn hoofd is hij een groot monster'
Het is zeven jaar geleden dat Milan uit hun leven wordt weggerukt. Ze zouden gaan kaasfonduen met het gezin en de Arnhemse student bedrijfseconomie is te laat, zoals hij wel vaker te laat is. Maar Milans halfzusje is onrustig. Ze checken online of er een ongeluk is geweest en zien bij 112 melding een motorongeluk op een kruispunt vlakbij in Ravenstein.
Het is een zwarte motor. Dat kan Milan niet zijn, want die rijdt een groene. Maar toch stappen ze in de auto en rijden ze richting het kruispunt. Onderweg komt een politiewagen hen tegemoet. Ze besluiten om te keren en de wagen te volgen, die rijdt hun straat in. "Ja, dan weet je het. Ik vroeg aan de agent: klopt het? Hij zei ja. Een onbeschrijfelijk moment wat er dan door je heengaat."
Milan overleed op 22-jarige leeftijd door een aanrijding.
Milan overleed op 22-jarige leeftijd door een aanrijding. © Eigen foto
Milan is doodgereden door een man die met zijn auto te hard en door rood reed. "Hij kwam tegen een paal aan en overleed daar", wijst hij. De man die Milan aanrijdt verklaart niet door rood te hebben gereden. “Dat is onzin, de Verkeers Ongevallen Analyse zegt dat hij al 3,5 seconde rood had."
De automobilist werd veroordeeld voor dood door schuld en kreeg een taakstraf van 240 uur. "Maar de dader kreeg geen rijontzegging, hij kon gewoon weer in de auto stappen. Dat is een grote ergernis", zegt Ekstijn.
De vader heeft met alle hulpverleners en ooggetuigen gesproken, behalve met de dader. "Ondanks meerdere verzoeken van mijn kant geeft hij niet thuis. Hij wil het hoofdstuk afsluiten, maar ik wil weten of hij door het ongeluk veranderd is. In mijn hoofd is hij een groot monster, ik wil weten of dat terecht is."

600 verkeersdoden per jaar

Hij vindt het belangrijk dat mensen het besef hebben voorzichtig te zijn in het verkeer. "Jaarlijks worden ongeveer 600 mensen doodgereden in het verkeer. Daar komen nog alle slachtoffers bij die blijvend letsel hebben door een verkeersongeval. Die mensen zijn voor hun leven getekend."
Ekstijn zou dan ook graag zien dat daders van verkeersongevallen hun taakstraf in een revalidatiecentrum moeten doen. "Ik wil dat ze geconfronteerd worden met wat ze hebben gedaan. De taakstraf moet ze wakker schudden."
Vader Adri op de plek van de dodelijke aanrijding.
Vader Adri op de plek van de dodelijke aanrijding. © Omroep Gelderland