Nieuws

Nepfacturen en vermiste miljoenen, deze ambtenaren werden ook gepakt voor fraude

Het komt in Gelderland vaker voor dat Ambtenaren ervandoor gaan met belastingcenten.
Het komt in Gelderland vaker voor dat Ambtenaren ervandoor gaan met belastingcenten. © Unsplash - Andy Beales
ARNHEM - De rechtbank in Zutphen heeft een ex-medewerker van Rijkswaterstaat veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar. De man lichtte Rijkswaterstaat in zeven jaar tijd voor 2,3 miljoen euro op. Oplichting door ambtenaren komt vaker voor. We zetten er een paar op een rij.
De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat juist hij als ambtenaar op deze manier overheidsgeld achterover drukte. In Gelderland zijn meer gevallen te vinden van ambtenaren die zich geld van de belastingbetaler toe-eigende.

Miljoenenfraude aan de Oude IJssel

Eerder dit jaar werd een ambtenaar in Doetinchem ontslagen om hij ongeveer 10.000 euro aan goederen heeft verduisterd. Het is niet de eerste keer dat een ambtenaar zijn boekje te buiten gaat in de stad aan de Oude IJssel. In 2020 startte het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar een andere frauderende ambtenaar van de gemeente Doetinchem. Deze fraudeur mikte iets hoger. Hij zou namelijk ruim 1,8 miljoen euro in zijn eigen zak hebben gestoken.

De verduisterende penningmeester

In 2018 is een ambtenaar van 1Stroom ontslagen. 1Stroom is de gezamenlijke ambtelijke organisatie van de gemeenten Duiven en Westervoort. De vrouw heeft namelijk 60.000 euro van de personeelsvereniging verduisterd.
Ze pleegde de fraude toen ze tussen 2010 en 2018 penningmeester van die vereniging was. De ambtenaar wist de fraude lang te verbergen door valse info in het financiële systeem in te voeren, maar liep uiteindelijk toch tegen de lamp.

Jaren cel voor verdwenen miljoenen

Een andere roemruchte fraudezaak gebeurde in 2012 in de gemeente Winterswijk. Een ex-ambtenaar uit Duiven kreeg drie jaar cel nadat hij de gemeente voor 2,7 miljoen euro oplichtte.
Die zaak zorgde voor geldproblemen, waarna hij ook zijn nieuwe werkgever, in Duiven, oplichtte. Ditmaal voor 90 duizend euro door valse facturen te sturen met zijn eigen rekeningnummer. Daarvoor meldde hij zichzelf bij de politie en hij ging voor beide zaken jarenlang de cel in.

Niet bestaande bedrijven

In de Betuwe is het ook voorgekomen dat een ambtenaar de vingers niet uit de pot kon houden. In de gemeente Tiel liep in 2011 de fraude van een vrouwelijke ambtenaar op tot 700 duizend euro. Zij werkte destijds op de afdeling Werk Inkomen en Zorg.
De vrouw voerde nepfacturen in voor bedrijven die niet bestonden en werkzaamheden uitvoerde die nooit zijn gebeurd. Ook zij belandde in de cel en moest de schade terugbetalen.