Nieuws

Hoe kan dat? Hennepkwekerijen gesloten nog voor ze er zijn

In Arnhem zijn twee hennepkwekerijen gesloten, nog voor ze er daadwerkelijk waren.
In Arnhem zijn twee hennepkwekerijen gesloten, nog voor ze er daadwerkelijk waren. © ANP
ARNHEM - Het is een opvallend bericht van de gemeente Arnhem: donderdagmiddag zijn twee panden gesloten om hennepkwekerijen die er nog helemaal niet zijn. Burgemeester Ahmed Marcouch trof in twee panden verdachte spullen aan en ging gelijk over tot actie. Mag dat zomaar?
De bewuste panden bevinden zich aan de Hakfortlaan en Brouwerijweg. In beide gebouwen werden volgens de gemeente spullen voor twee flinke hennepkwekerijen aangetroffen.
In de Hakfortlaan ging het om spullen voor de kweek van zo’n vierhonderd planten. Bovendien leek het erop dat er al eerder hennep was geoogst. De kwekerij in aanbouw in de Brouwerijweg, met plek voor zo’n 500 planten, bevond zich in de kelder van een cafetaria.

Opiumwet

Beide sluitingen staan volgens de gemeente los van elkaar. Maar wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat het de eerste panden zijn die zijn gesloten, terwijl er nog helemaal geen hennepkwekerij is. Hoe zit dat precies?
Voor het antwoord moeten we terug naar 19 augustus 2017. Toen werd een voorstel ingediend in de Tweede Kamer om de Opiumwet te verruimen, zodat burgemeesters meer bevoegdheden krijgen om drugspanden te sluiten. Bijvoorbeeld als er voorwerpen of stoffen worden aangetroffen die duidelijk bestemd zijn voor het telen of bereiden van drugs. Denk aan bepaalde apparatuur, chemicaliën en versnijdingsmiddelen.
Dit voorstel werd op 17 april 2018 aangenomen door de Tweede Kamer en ging later dat jaar ook door de Eerste Kamer. Het nieuwe artikel 13b van de Opiumwet trad op 1 januari 2019 in werking.

Brand, ontploffingen en wateroverlast

Bijna drie jaar later maakt Marcouch dus voor het eerst gebruik van deze verruiming. “Als we nu niet sluiten, zit de straat hier over een paar weken al met 1500 hennepplanten, met alle risico’s voor brand, ontploffingen en wateroverlast erbij”, motiveert hij. Bij de kwekerij aan de Hakfortlaan was volgens hem daadwerkelijk sprake van brandgevaar.
“En dan de drugsdealers op de stoep en de ellende van criminele uitbuiting voor de deur, eerst komen ze de oogst rippen en vervolgens de kwekers chanteren dat de beloofde oogst uitblijft. Dat gaan we allemaal smoren in de kiem.”