Nieuws

Diana kan moord op broer Henk Peters niet afsluiten

Diana Peters hoopt dat het lichaam van haar broer Henk ooit nog wordt gevonden
Diana Peters hoopt dat het lichaam van haar broer Henk ooit nog wordt gevonden © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het is een moeilijke periode voor de zus van de vermoorde Henk Peters uit Doorwerth. De man die veroordeeld is voor de moord op haar broer, komt binnenkort op vrije voeten. Hij wordt na een gevangenisstraf van meer dan 10 jaar voorwaardelijk vrijgelaten. De destijds 41-jarige Peters verdween tijdens Koninginnenacht 2009. Hij werd vermoord, maar zijn lichaam is nooit gevonden. Zus Diana kan de zaak daarom nog steeds niet laten rusten.
Al bijna 13 jaar lang probeert Diana Peters er achter te komen wat er nu precies is gebeurd met haar broer Henk. "Elke keer als er ergens in de buurt van Arnhem een lichaam wordt gevonden hoop ik toch weer dat het Henk is", zegt ze tegen Omroep Gelderland.
Diana laat geen mogelijkheid onbenut om bij de media aan de bel te trekken om aandacht te krijgen voor de dood van Henk. Ook nu de man die veroordeeld werd tot 18 jaar cel, binnenkort al voorwaardelijk wordt vrijgelaten, komt alles weer boven en wil ze maar één ding: weten wat er die ene Koninginnenacht is gebeurd met haar broer.
Bekijk waarom Diana de moord op haar broer niet kan afsluiten:
Diana kan de moord op haar broer niet afsluiten

Waarheid weten

Op tafel in Diana's appartement liggen - naast de brief van justitie over de voorlopige vrijlating - oude kranten met artikelen over Henk: "Ik heb alles bewaard. Ik heb ook altijd interviews gegeven. Voor de krant, voor de radio en televisie." Dat alles deed Diana omdat ze wil dat de moordzaak niet in de vergetelheid raakt. "Er is wel iemand veroordeeld, maar die heeft altijd ontkend en verder gezwegen. Dat is heel moeilijk."
Dat is heel begrijpelijk en logisch, legt Alice Tijmes, casemanager van Slachtofferhulp Nederland uit. "De waarheid weten is voor nabestaanden heel belangrijk. Als je die niet kent, maak je in je hoofd tientallen scenario's. Dat is slopend, het kan nachtmerries veroorzaken en zorgt ervoor dat je het niet kunt afsluiten."
Als casemanager bij Slachtofferhulp begeleidt Tijmes nabestaanden na een moord op een dierbare. "We worden altijd zo snel mogelijk ingeschakeld en blijven vaak het hele strafproces betrokken bij de nabestaanden van een slachtoffer. We gaan mee naar de rechtszaken, helpen bij praktische zaken en bieden mentale steun.
Voor veel mensen breekt er een periode van rust aan als een dader wordt veroordeeld. "Maar in Nederland is besloten dat iedereen een tweede kans verdient, dus op een gegeven moment komt iemand ook weer vrij."
Hoe dat voelt, is voor alle nabestaanden anders, weet Tijmes. "Maar het kan goed zijn dat je weer even terugkomt in de modus van vlak na de moord. Het is heel belangrijk dat je dan een weg vindt hoe daar mee om te gaan."

'Niet in een kooi belanden'

Iets wat Diana Peters herkent: "Allerlei emoties komen weer boven, boosheid, verdriet, angst..." Slachtofferhulp bespreekt dan ook vaak met nabestaanden de mogelijkheden van een gebieds- en contactverbod voor de veroordeelde als die voorwaardelijk vrijkomt.
"Het moet namelijk niet zo zijn dat een dader een tweede kans krijgt, maar dat de nabestaande in een soort kooi belandt, omdat die nergens meer heen durft uit angst om de dader ergens tegen te komen", legt Tijmes uit.
Diana heeft zo'n gebieds- en contactverbod voor meerdere jaren toegewezen gekregen, maar wat blijft knagen is die eeuwige onwetendheid: "Mijn moeder en vader zijn begraven, daar hebben we ècht afscheid van kunnen nemen." Bij haar broer Henk heeft Diana dat nooit kunnen doen. "Zoiets kun je niet loslaten... nooit."