Nieuws

In deze escaperoom kunnen kinderen leren én bewegen

Leer Je Fit ontwikkelde een escaperoomspel voor basisscholen.
Leer Je Fit ontwikkelde een escaperoomspel voor basisscholen. © Leer je fit!
ARNHEM - Bewegen is belangrijk, maar kennis tot je nemen ook. Hoe mooi is het om die twee aspecten te combineren voor op de basisschool? Dat dachten de initiatiefnemers van 'Leer Je Fit!'. Zij ontwikkelden een escaperoomspel voor basisscholen, waarbij kinderen spelenderwijs bewegen én leren.
De initiatiefnemers maakten eerder al 'Break Into The Box', waarbij schoolkinderen door opdrachten op te lossen en codes te kraken een 'omgekeerde' escaperoom deden. "Ieder spel heeft een verhaal en een thema. Bijvoorbeeld de Canon van Nederland, Parijs, Kinderboekenweek, de Olympische Spelen of Mediawijsheid. In de opdrachten komen vakken, zoals rekenen, spelling of geschiedenis aan bod." Nu willen ze de thema's combineren met bewegen en maken ze daardoor kans op de Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat.
Bekijk de video van Leer Je Fit!:
Bekijk de nominatie Leer Je Fit!
"De leerlingen krijgen verschillende opdrachten die opgelost moeten worden om de codes te kraken. Tijdens deze opdrachten worden leerlingen flink uitgedaagd om actief te bewegen." Op het speelplein worden spelonderdelen geplaatst waarmee ze het raadsel op kunnen lossen. "Als ze de opdracht juist oplossen dan kunnen ze het slot van de escape box openmaken en krijgen ze de volgende opdracht."
De bedoeling is dat scholen in Arnhem het nieuwe spel gaan uitproberen. Als het een succes is, kunnen andere scholen in de provincie aanhaken. Totaal is er 35.000 euro nodig voor het project. Als ze de Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat binnenhalen is 20.000 euro gedekt. Het resterende bedrag wordt door de gemeente Arnhem betaald.

Wil jij dat Leer Je Fit! wint?

Stem dan op jouw keuze voor de Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat. Dat kan tot 2 december via de speciale stempagina.

Beste beweeginitiatief

De Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat is opgezet vanuit de gedachte dat sport en bewegen een cruciale rol spelen in een gezonde toekomst, zeker nu mensen in coronatijd minder zijn gaan bewegen. In 2020 won het idee Pleintje, een samenwerking van onder meer Sportunity, JOGG Putten en Jong Putten, de eerste prijs. "Met de prijs konden we ons project een enorme boost geven en op dit moment zijn we met aantal gemeenten aan de slag om ons plan uit te rollen", aldus Niels Schut van Pleintje.
Hieronder kan je jouw stem uitbrengen voor het initiatief wat je wilt steunen. De komende week presenteren we de rest van de genomineerden. De stemmen tellen voor de helft mee in de uiteindelijke beoordeling, de andere keuze komt uit de vakjury met onder meer voormalig paralympisch kampioen tennis Marjolein Buijs en oud-Nederlands kampioen hardlopen Dennis Licht.