Nieuws

Het Sportcarrousel wil alle kinderen, ook met een beperking, laten sporten

AALTEN - Kinderen zijn de laatste jaren steeds minder gaan buitenspelen, blijkt uit onderzoek van Jantje Beton. Daar moet iets aan gedaan worden, vinden ze onder meer in Aalten. Daarom zijn ze daar Het Sportcarrousel begonnen. Een gratis naschoolse activiteit waarbij kinderen kennis kunnen maken met verschillende sporten.
De eerste pilot was een succes, maar het kwam daarna onder meer door corona stil te liggen. Nu hebben ze grote ambities: alle kinderen in en rond Aalten, ook met een beperking, laten sporten. Het project is genomineerd voor de Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat. "Als kinderen met en zonder beperking met elkaar spelen, ervaren zij dat zij onderdeel zijn van de maatschappij, leren zij hun talenten ontdekken en worden zij zich ervan bewust dat niet iedereen eruit ziet zoals zij", vertellen de initiatiefnemers.
Bekijk de nominatie van Het Sportcarrousel

Inclusiviteit

Binnen de gemeente Aalten en omringende gemeentes wonen tientallen kinderen met een beperking. "Het sportaanbod voor kinderen met een beperking is gering." De bedoeling is dat kinderen mét en kinderen zonder beperking samen gaan sporten en bewegen. Bij het sportcarrousel werken diverse verenigingen mee die hun accommodaties en materialen beschikbaar stellen. "Een kind kan dus in anderhalf uur op zijn eigen tempo veel verschillende sporten leren kennen of uitvoeren."
De deelnemers zijn al enthousiast. Zo deelt de moeder van een autistische deelnemer haar ervaring: "Hij was een eenling met veel overtollig energie waar hij zichtbaar last van had die op een juiste manier te ontladen. De organisatievorm en begeleidingswijze sluiten erg aan wat mijn zoon nodig heeft. Om een voorbeeld te geven: Hij kan nu zelfstandig rondes maken op de pumptrack tussen de andere kinderen, wat voor mij als eerst voor onmogelijk werd beschouwd. Dit aangezien hij thuis amper over een drempel heen wilt stappen."
Het project heeft financiering nodig om materialen aan te schaffen en coaches in te huren. Ze zijn genomineerd voor de Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat, waarmee ze kans maken op een eenmalige subsidie van twintigduizend euro.

Wil jij dat Het Sportcarrousel wint?

Stem dan op jouw keuze voor de Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat. Dat kan tot 2 december via de speciale stempagina.

Beste beweeginitiatief

De Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat is opgezet vanuit de gedachte dat sport en bewegen een cruciale rol spelen in een gezonde toekomst, zeker nu mensen in coronatijd minder zijn gaan bewegen. In 2020 won het idee Pleintje, een samenwerking van onder meer Sportunity, JOGG Putten en Jong Putten, de eerste prijs. "Met de prijs konden we ons project een enorme boost geven en op dit moment zijn we met aantal gemeenten aan de slag om ons plan uit te rollen", aldus Niels Schut van Pleintje.
Hieronder kan je jouw stem uitbrengen voor het initiatief wat je wilt steunen. De komende week presenteren we de rest van de genomineerden. De stemmen tellen voor de helft mee in de uiteindelijke beoordeling, de andere keuze komt uit de vakjury met onder meer voormalig paralympisch kampioen tennis Marjolein Buijs en oud-Nederlands kampioen hardlopen Dennis Licht.