Nieuws

'De Veluwe kan even wit kleuren', winter komt ons land binnen

Een klein laagje, maar het kan maar zo zijn dat we volgende week deze winterse tafarelen zien.
Een klein laagje, maar het kan maar zo zijn dat we volgende week deze winterse tafarelen zien. © ANP/Rob Voss
UDDEL - Als je nu buiten bent merk je er nog niks van, maar de winter is in aantocht. In ieder geval, het eerste winterse speldenprikje gaat uitgedeeld worden. Dat zegt Roosmarijn Knol van Weerplaza donderdag op Radio Gelderland. "Op de Veluwe kan het zelfs even wit kleuren."
Er komt een hoog drukgebied naar ons land, dat zorgt er in eerste instantie voor dat we rustig en stabiel weer krijgen. Dat betekent dat we na het weekend eerst een paar zonnige en droge dagen krijgen. Maar niet met de temperaturen die we nu hebben. "Er komt met een noorderwind koude lucht mee naar ons land. De temperatuur zal flink dalen", vertelt Knol.
De eerste dagen na het weekend zijn dus nog wel lekker met een warme jas aan, maar daarna neemt de kans op neerslag toe. "En door de koude lucht vallen er makkelijk buien met een winters karakter. In de avonden en de nachten, als het rond het vriespunt is, kan het zo zijn dat er ook wat winterse neerslag blijft liggen. Dus denk aan hagel, natte sneeuw en echte sneeuw."
Sterker nog, op de Veluwe kan het zelfs wit worden, vertelt de weervrouw. "Ja, dat zal het eerste winterse speldenprikje zijn."