Nieuws

Vuurwerkverkopers juichen: kabinet ziet af van vuurwerkverbod

Er mag weer het een en ander de lucht ingeschoten worden tijdens de jaarwisseling.  Of toch niet?
Er mag weer het een en ander de lucht ingeschoten worden tijdens de jaarwisseling. Of toch niet? © Pixabay - Christy1
VOORTHUIZEN - Het bleef lang spannend, maar donderdagmiddag klonk er gejuich in de winkels van de Gelderse vuurwerkverkopers. Het demissionaire kabinet ziet af van een verbod en dus mag er weer het nodige vuurwerk verkocht worden. "We kunnen de bunkers vullen." Maar burgemeesters en gemeenten roeren zich. Zij willen alsnog een verbod, zeggen ze in een brief aan demissionair minister Grapperhaus.
Update: Er komt tóch een vuurwerkverbod. Het demissionair kabinet heeft vrijdag 19-11 belosten dat er komende Oud & Nieuw toch geen vuurwerk mag worden afgestoken. Lees hier meer.
Bij Hans en Colinda van de Kamp van Vuurwerkland Van de Kamp in Voorthuizen was er grote vrolijkheid in de zaak. Een verslaggever van Omroep Gelderland was ter plaatse toen zij het nieuws kregen dat de regering afziet van een verbod.
Vuurwerkverkopers juichen, kabinet ziet af van verbod

'Durfde niet te bestellen'

Opluchting en blijdschap overheerst bij Hans en Colinda. "We kunnen eindelijk de bunkers vullen", zegt Hans. "We hadden al met een leverancier geregeld dat de levering pas definitief doorging als er geen verbod kwam", vult Colinda aan. "Eerder durfde ik niet te bestellen."
Maar naast blijdschap is er ook ergernis. "De beslissing is veel te laat gevallen", vervolgt Colinda. "Vorig jaar maakte het kabinet het verbod op vrijdag de 13e in november bekend. Nu is het al bijna een week later. Als verkoper zit je al die tijd in onzekerheid. We hebben iedere dag het nieuws in de gaten gehouden en pas onlangs een eerste bestelling gedaan."

'Misten de gezelligheid'

Hans en Colinda van de Kamp benadrukken wel dat zij niet de meest getroffen verkopers zouden zijn bij een verbod. "Naast vuurwerk houden we ons ook bezig met woninginrichting", legt Colinda uit. Ze merkten vorig jaar dat mensen in coronatijd daar ineens meer geld aan uitgaven. Dus een inkomen hebben we sowieso. "Er zijn verkopers die in hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de vuurwerkverkoop. Zij zouden veel harder zijn getroffen."
Mijn vader sliep vroeger met een vuurwerkkistje onder zijn bed
"Maar naast het financiële plaatje misten we vorig jaar ook de gezelligheid", vult Colinda aan. "We zijn de enige vuurwerkverkopers in Voorthuizen. We zien veel bekenden die ieder jaar hier hun vuurwerk halen. Dat hebben we echt gemist."

Druk op ziekenhuizen

Nu is het de vraag wat de vuurwerkverkoop rond de jaarwisseling gaat doen met de druk op de ziekenhuizen. "Het zou een probleem kunnen zijn", erkent Colinda. "Maar dat weten we nu nog niet. Ik denk wel dat illegaal vuurwerk voor meer mensen op de eerste hulp zorgt. Dat zijn niet de producten die wij verkopen. Dat kunnen we misschien straks aan de cijfers zien als we die vergelijken met vorig jaar."

'Vuurwerkkistje'

Voor de familie Van de Kamp is vuurwerk echt onderdeel van hun geschiedenis. "Mijn vader verkocht vroeger al vuurwerk", lacht Hans. "Die sliep dan met een vuurwerkkistje onder zijn bed. Zo is het ooit begonnen. Inmiddels is het allemaal behoorlijk geprofessionaliseerd. Er is behoorlijk geïnvesteerd in de veiligheid. Ook daarom zou een verbod verschrikkelijk zijn geweest. Want die investering moet je terugverdienen in de verkoop."

Burgemeesters willen toch verbod

Hoewel het kabinet dus geen verbod wil dit jaar, denken burgemeesters en gemeenten daar anders over. Zij willen dat er een algeheel vuurwerkverbod komt op de koop en het afsteken ervan. Daar pleit het Veiligheidsberaad donderdagavond voor in een brief aan demissionair veiligheidsminister Ferd Grapperhaus. Volgens de burgemeesters en Vereniging van Nederlandse Gemeenten is de huidige druk op de zorg en het personeel ook dit jaar reden voor een landelijk vuurwerkverbod.