Nieuws

Duidelijkheid over veiligheid Gelderse stadions laat nog op zich wachten

Supporters van Vitesse op de Theo Bos tribune van GelreDome in een wedstrijd tegen Feyenoord.
Supporters van Vitesse op de Theo Bos tribune van GelreDome in een wedstrijd tegen Feyenoord. © ANP / Hollandse-Hoogte / Ramon van Flymen
ARNHEM - Wie gaat over de veiligheid van stadions? Na het inzakken van de tribune in het Goffertstadion in Nijmegen, klinkt de roep om meer controle op stadions. Maar die verantwoordelijkheid lijkt als een hete aardappel rond te gaan.
De KNVB stelt dat gemeenten eindverantwoordelijk zijn op het gebied van veiligheid. Maar de gemeenten Doetinchem en Arnhem, thuisbases van De Vijverberg en GelreDome, zeggen van niet. Zij wijzen naar clubs en stadioneigenaren.

Eerst wel, toch niet

In Doetinchem zei de gemeente eerder nog van de controle op het stadion De Vijverberg een prioriteit te hebben gemaakt. "We pakken zelf onze rol op gebied van veiligheid in gebouwen waar veel publiek komt," zei een woordvoerder toen tegen Omroep Gelderland. Maar daarop komt de gemeente nu al terug.
Burgemeester Mark Boumans: "De gemeente kijkt serieus met de club mee. Maar over het voetbalstadion kan ik niets zeggen. Die deskundigheid hebben wij niet in huis. Dat is ook niet mijn verantwoordelijkheid." Voetbalclub De Graafschap en de bv die eigenaar van het stadion is, gaan over de controle op veiligheid, aldus de burgemeester.
Burgemeester Mark Boumans pleit voor een onafhankelijke toezichthouder bij stadions:
Doetinchemse burgemeester pleit voor onafhankelijke toezichthouder bij stadions

Eigenaar Gelredome niet thuis

In Arnhem, thuisbasis van Vitesse en GelreDome, is de gemeente nog minder betrokken. Zowel de omgevingsdienst als de gemeente zeggen niet te weten hoe veilig GelreDome is. "Wij hebben geen zicht op de controle van GelreDome. Dat moet de eigenaar regelen."
Die eigenaar is vastgoedbedrijf Nedstede in Amsterdam. Maar die gaat, ondanks herhaaldelijke verzoeken, niet in op vragen van Omroep Gelderland over de veiligheid van het stadion. "Daar doen wij geen uitspraak over", zegt een medewerker op de vraag óf Nedstede toezicht houdt op de veiligheid van GelreDome en waar dat toezicht dan uit bestaat.
Voetbalclub Vitesse, de onderhuurder van het stadion, zegt wel dat het stadion periodiek wordt gecontroleerd. Om betaald voetbal te kunnen spelen, moet dat ook van de KNVB. Ieder jaar wordt een rapport opgemaakt. Meer kan Vitesse niet zeggen over het onderhoud van het stadion dat zij huurt. "Dit zou toch ook niet onze taak moeten zijn," zegt een woordvoerder.

Stadions extra controleren

Vorige week stuurde het ministerie van Binnenlandse Zaken een brief naar alle stadions met daarin een oproep om de gebouwen extra te laten keuren. Of dit in GelreDome gebeurt, is nu helemaal de vraag.
In Doetinchem is dit wel gedaan, laat De Graafschap weten. Binnenkort deelt de club de bevindingen. Maar de inspectierapporten waarin de controles op onderhoud en veiligheid na te lezen zijn, willen ze niet delen. Een woordvoerder zegt: "Een ingenieursbedrijf controleert ons stadion jaarlijks. Daarnaast laten we periodiek nog een extra controle uitvoeren. (...) Daaruit is gebleken dat het stadion aan alle eisen voldoet." (...)"De rapporten kunnen niet door jullie worden ingezien."

Stevige incidenten

Zowel Vitesse als De Graafschap zijn geschrokken van de ingezakte tribune van het Goffertstadion. Donderdag zeiden experts tegen Omroep Gelderland dat het onderhoud en de controle op veiligheid van het stadion niet in orde waren.
Burgemeester van Doetinchem, Mark Boumans: "Wij proberen in goed overleg met de club te zijn." Na 'stevige incidenten' met stadions de afgelopen jaren kan hij zich voorstellen dat 'mensen zich toch beetje zorgen maken'.
De KNVB pleit voor een landelijke controle-instantie naar Engels model: één instantie die alle stadions in Nederland onderzoekt en jaarlijks controleert. Ook Boumans is hier voorstander van. "De onafhankelijkheid van zo'n instantie maakt dat er geen belangen in het geding zijn", zegt de burgemeester.
Stadionincidenten

Twee jaar geleden stortte het dak van AZ in Alkmaar deels in. Niemand raakte gewond. In Enschede kwam tien jaar geleden het dak van De Grolsch Veste naar beneden. Twee bouwvakkers kwamen om het leven. Vorige maand zakte de tribune van De Goffert in. Er stond een container onder de tribune waarop die bleef hangen. Niemand raakte gewond.

Tips?
Mail naar research@gld.nl