Nieuws

Protest met potten en pannen tegen QR-codes en 2G: 'Ik wil geen Jodensterren zien'

De deelnemers protesteren met potten en pannen tegen het coronabeleid.
De deelnemers protesteren met potten en pannen tegen het coronabeleid. © ANP
HARDERWIJK - In Harderwijk wordt vrijdagavond een zogeheten lawaaiprotest gehouden. Demonstranten zullen met veel kabaal door de historische binnenstad naar het Dolfinarium trekken, om zo hun bezwaren kenbaar te maken tegen het verplichte gebruik van de QR-code en eventuele kabinetsplannen met 2G.
Hij is nogal actiegericht, zegt initiator Vincent Lagerwaard uit Harderwijk. Vandaar dat hij een lawaaiprotest organiseert om - op een ludieke wijze met potten en pannen - in actie te komen tegen de maatregelen en plannen van het demissionair kabinet met betrekking tot QR-codes en 2G.
Volgens Lagerwaard is het simpel: zaken als een coronapas, het gebruik maken van een QR-code en het 2G-beleid 'is gewoon onwettig'. "Het is de aantasting van de vrijheid en privacy, het veroorzaakt discriminatie én het gaat in tegen de Nederlandse grondwet en Europese wetgeving. Kortom: al die plannen en al die voorstellen moeten zo snel mogelijk van tafel."

Achter zijn ideeën

Lagerwaard reed deze week een rondje door het centrum van zijn woonplaats met pamfletten voor de demonstratie. Hij merkte, zegt de Harderwijker, dat heel veel ondernemers in de horeca en de middenstand achter zijn ideeën staan. "De meesten wilden direct een pamflet aan de gevel hangen." De Harderwijker kreeg vervolgens van de gemeente toestemming om een demonstratie door te stad te organiseren.
Voor de goede orde: Lagerwaard is zelf gevaccineerd en kan gebruik maken van een QR-code. "Maar ik merkte dat bijvoorbeeld mijn nichtje in Delft zonder code helemaal nergens meer binnenkomt. Dat kan natuurlijk niet. Het is wat mij betreft je reinste discriminatie. En dus besloot ik om in actie te komen."
Volgens Lagerwaard moet het een vreedzame demonstratie worden. Hij is al benaderd door verschillende actiegroepen, maar benadrukt dat hij 'geen behoefte heeft aan controverse'. "Ik wil geen Jodensterren of dat soort dingen zien tijdens de optocht. Het is bedoeld voor iedereen en iedereen mag meedoen."
Het protest begint om 18.15 uur op de boulevard en eindigt - na een tocht door de stad - rond 19.30 uur bij het Dolfinarium.