Achterhoek / Noord-Veluwe

Leden lopen weg bij Oldebroekse SGP na rel rond jong raadslid

Tom de Nooijer lijsttrekker SGP na conflict
Tom de Nooijer lijsttrekker SGP na conflict © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - Bij de SGP in Oldebroek heerst onrust na het vertrek van raadslid Tom de Nooijer. Vijf afvallige SGP-leden vinden dat integriteit binnen de christelijke partij ver te zoeken is. Vier van hen stonden op de concept-kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen en geven nu hun plek op.
Dat laat het vijftal weten in een persbericht dat donderdag is verstuurd. Aanleiding voor het schrijven is de ontevredenheid over hoe de fractie en het bestuur zijn omgegaan met voormalig raadslid Tom de Nooijer. Deze week werd duidelijk dat hij niet op de conceptkieslijst is geplaatst. Dinsdagavond maakte hij bekend per direct helemaal te stoppen als raadslid.

'Ontwijkend antwoord'

Volgens het vijftal hebben de lijsttrekker en het bestuur, zonder raadpleging van de overige leden van de partij, besloten De Nooijer van de lijst te halen. "Al op 18 oktober heeft een aantal leden tijdens een ledenvergadering gevraagd waarom dat zo is, maar het bestuur gaf een ontwijkend antwoord."
In de periode die daarna kwam, zijn de leden op zoek gegaan naar antwoorden. "Er zijn diverse pogingen ondernomen de waarheid boven tafel te krijgen. Tot de dag van vandaag hebben het bestuur en de lijsttrekker geen enkele inhoudelijke motivering aan de leden gegeven."

Vertrouwelijke mail

Het stoort de schrijvers enorm dat er geen duidelijkheid komt. Volgens hen hebben 'veel' SGP'ers bij het bestuur aangegeven dat De Nooijer een plek op de kieslijst verdient en dat er gezocht moet worden naar een interne oplossing. "Helaas is er op geen enkele manier aan dat verzoek tegemoetgekomen." Ook hebben het bestuur en de fractie 'dringende en unanieme' adviezen van de landelijke partijleiding naast zich neergelegd. Daarmee is 'eigenstandig gehandeld'.
Het is tekenend voor het beleid van de afgelopen tijd, zeggen ze. "Bestuur, fractie en lijsttrekker zijn dusdanig met elkaar verweven, dat er geen sprake meer is van objectiviteit." Als voorbeeld noemt het vijftal dat vertrouwelijke mails aan het bestuur zijn ingezien en afgehandeld door de lijsttrekker. "Eén en ander getuigt niet van een integere werkwijze."

Leegloop

Van het vijftal briefschrijvers staan er vier op de conceptkieslijst. Die personen, die op plek vier, zeven, acht en negen staan, geven hun plek op en waarschuwen voor verdere leegloop. "Mogelijk volgen er meer." Op dit moment heeft de SGP vier zetels in de raad van Oldebroek, maar door het vertrek van De Nooijer zouden dat er na de volgende verkiezingen zomaar minder kunnen worden. "We vrezen door het aan de kant zetten van Tom voor een leegloop aan dossierkennis en stemmen."
Met deze actie hoopt het vijftal een ledenvergadering af te dwingen. Dat kan als één tiende van de leden aangeeft hier behoefte aan hebben. Het doel daarvan is de zaak te de-escaleren en weer bij elkaar te komen.

Kwetsbaarheid

Lijsttrekker Jan-Pieter Maas zegt de bezwaren van de vijf te kennen, maar volgens hem is er niks vreemds gebeurd. "Het is heel logisch dat we zelf in klein gezelschap de kieslijst samenstellen. We spreken in vertrouwen met mogelijke kandidaten en maken dan een afweging, zodat we met het beste team de verkiezingen in gaan."
Dat er nu een hoop ophef is ontstaan over het ontbreken van De Nooijer op de lijst, vindt hij jammer. "Tuurlijk houd je er altijd rekening mee dat mensen teleurgesteld kunnen zijn. Dat is de kwetsbaarheid van het proces. Maar ik vind het toch vervelend dat dit vijftal nu naar buiten is gegaan met deze aantijgingen."
Volgens de lijsttrekker is er 'intensief' met de vijf gesproken. Over de vertrouwelijke mails zegt Maas dat hij zich bemoeide met het onderwerp waarover de mails gingen. "Dan is het toch heel logisch dat ik ze beantwoord?" Daarnaast zegt hij niet te weten dat er leden zijn die hun plek op de kieslijst gaan opgeven. "Jammer dat ik dit in de media moet horen."

'Dit hoort niet bij SGP'

Ook huidig fractievoorzitter Gerrit Evink vindt het jammer dat de vijf naar buiten zijn getreden. "Dat hoort niet bij de SGP, wij blijven met elkaar intern communiceren", benadrukt hij. Op de opmerking of het bestuur, de fractie en de lijsttrekker niet té veel met elkaar communiceren, reageert hij duidelijk. "Het is volstrekt normaal dat er intensief contact is tussen deze partijen." Evink benadrukt dat de huidige fractie verder niks te maken heeft met het tot stand komen van de kieslijst.
Hij zegt het vertrek van De Nooijer te betreuren. "Het is hartstikke jammer dat je iemand zo vlak voor de verkiezingen kwijtraakt."
Evink en Maas hopen, net als het vijftal, nog steeds dat de zaak intern kan worden opgelost. Maas: "En daarna gaan we met het volste vertrouwen de verkiezingen in."