Achterhoek / Stedendriehoek

Mai Britt had tot twee keer toe kanker: 'Het kan opeens afgelopen zijn'

Kursat en Mai Britt zeggen JA!
Kursat en Mai Britt zeggen JA! © Sharon Hoeve
APELDOORN - Iets meer dan een jaar geleden keken ze elkaar in de ogen op een verjaardag van een vriendin. Het is direct liefde op het eerste gezicht. Kürşat (47) en Mai Britt (42) zijn sindsdien onafscheidelijk. En het liefdeskoppel laat er geen gras over groeien, want Mai Britt trekt bijna direct in bij Kürşat. Als haar vriend een paar maanden later ook nog eens op één knie gaat, lijkt het liefdesverhaal compleet te zijn. Maar een droomhuwelijk waar de Apeldoornse als meisje al van droomde, leek er niet in te zitten.
"Ik heb niet zo'n heel leuk verleden gehad. Ik ben ziek geweest en dat is ook de reden dat het financieel eigenlijk moeilijk te realiseren was om dan ook echt te trouwen, zoals je vroeger in je hoofd had", vertelt Mai Britt in tv-programma JA ik wil NU!.

Helemaal mis

Op jonge leeftijd kreeg ze botkanker. "Dat is gelukkig goed afgelopen, maar je blijft altijd onder controle." Bij een van die controles bleek het helemaal mis te zijn. Ze kwamen erachter dat Mai Britt lymfeklierkanker had. En dat nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel.
Je blijft steeds maar vechten en vechten
"Op het moment dat je dat hoort, is dat heftig. Ik was toen alleenstaand en ik heb kinderen." De moeder van Mai Britt is er in deze zware periode voor haar zoveel ze maar kan. Mai Britt krijgt een brok in haar keel als ze over haar moeder vertelt. "Zonder haar had ik het niet gekund. Ik heb wel eens dagen gehad dat ik dacht: voor mij hoeft het niet meer", snikt ze.
In haar diepste dal zag het leven er soms zwart uit voor de 42-jarige: "Je blijft steeds maar vechten en vechten en natuurlijk heb je een doel, want ik heb kinderen. Maar dat je zo ziek en misselijk bent, die tijd was echt heftig."

Betere tijden

Gelukkig gaat het inmiddels een stuk beter en brengt de ziekte ook een positieve draai in haar leven. "Ik geniet nu veel meer van kleinere dingen. Ook dat wij zo snel gingen samenwonen. Twee dagen na die verjaardag dat ik Kürşat leerde kennen, ben ik bij hem langsgegaan. En ik ben nooit meer weggegaan."
Dit gevoel heb ik mijn hele leven gemist
Door haar ziekte realiseert ze zich dat het zo afgelopen kan zijn. "Je moet gewoon alle mooie dingen die je mee kan maken eruit plukken en er echt van genieten." En Kürşat beaamt dat gevoel. "In Mai haar geval kan ik mij heel goed voorstellen dat zij zoiets heeft dat ze alles wil pakken wat het leven haar te bieden heeft en hoe mooi is het dat ze dat ook samen wil doen."

Ik wil met jou verder

En dat was voor het prille koppel ook de reden om de volgende stap te nemen en met elkaar te trouwen. Allebei hebben zij eerder relaties gehad, maar het gevoel wat zij nu ervaren is anders. Mai Britt: "Dit gevoel wat ik nu heb bij hem, wat hij mij nu geeft, dat is iets wat ik mijn hele leven heb gemist." Ook Kürşat voelt dat zo: "Het was liefde op het eerste gezicht en ik dacht meteen, ik wil met jou verder."
Maar doordat een huwelijk met alles erop en eraan een bak met geld kost, besloot het koppel een datum te prikken bij de gemeente waarop ze elkaar gratis het ja-woord konden geven. "Ik wil gewoon vooral dat ik zijn vrouw word, dat we bij elkaar horen, dat maakt het dan helemaal compleet."
Maar het droomhuwelijk werd toch werkelijkheid, toen Mai Britt zichzelf en haar verloofde opgaf voor het programma JA ik wil NU! En dat creëert niet alleen tranen bij de 42-jarige Apeldoornse, maar hij hele familie.
Benieuwd geworden naar het sprookjeshuwelijk? Kijk dan naar de uitzending waarin Kürşat en Mai Britt elkaar het ja-woord geven:
JA ik wil NU! - Kursat en Mai Britt
In JA ik wil NU! volgt Omroep Gelderland acht koppels op de mooiste dag van hun leven. Stellen die niet in de gelegenheid zijn om te trouwen, bijvoorbeeld door corona of vanwege geldzorgen, krijgen nu deze kans. Meer dan zestig koppels meldden zich aan bij de redactie van JA ik wil NU!. Acht van deze stellen stappen dit najaar in het huwelijksbootje. Iedere zondagavond te zien bij TV Gelderland.