Nieuws

Basisscholen langer dicht rond kerst? 'Gezellig'

Wat experts betreft kunnen klassen beter langer leeg blijven rond de kerst. Daar ziet niet iedereen iets in.
Wat experts betreft kunnen klassen beter langer leeg blijven rond de kerst. Daar ziet niet iedereen iets in. © ANP
ARNHEM - Steeds vaker sturen Gelderse basisscholen klassen naar huis vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. In het Land van Maas en Waal werden dinsdag twee hele scholen gesloten. Deskundigen stellen dat het beter is om basisscholen rond kerst extra lang te sluiten. We legden dit voor aan onze volgers. Vinden zij de lange sluiting een goed idee?
Ieder bericht op de social media van Omroep Gelderland over het coronavirus roept hevige en uitgesproken reacties op onder enkele volgers. De stelling 'basisscholen moeten langer dicht rond kerst' is geen uitzondering, maar er zijn ook veel mensen die schreven waarom zij het hier wel of niet mee eens zijn.

'Immuniteit en weerstand'

De meerderheid blijkt tegen het sluiten van de basisscholen. Een van hen is Sylvia.
"De kinderen hebben sociaal en emotioneel al genoeg schade", schrijft zij op Facebook. "Om over eventuele leerachterstand en de psychische problemen in in de oudere leeftijd nog maar te zwijgen. Scholen sluiten maakt meer kapot dan het virus."
Ook Aline is geen voorstander. "De kids zijn er over het algemeen niet heel ziek van", typt ze als reactie. "Laat ze maar gewoon immuniteit en weerstand kweken. Zorg voor voldoende buitenlucht, groente en fruit. Pak de kinderen niet op hun dagelijkse structuur en ontwikkeling."
Kinderen hebben niet alleen een leerachterstand, maar ook een leefachterstand
Ramona maakt zich eveneens zorgen over de gesteldheid van basisschoolkinderen. "De kindjes hebben er al genoeg last ervan", tikt Ramona. "Laat ze lekker naar school gaan. Als ze ziek zijn, blijven ze thuis."

'Totale verbazing'

Niet alle volgers zijn fel tegenstander van het sluiten van de basisscholen. Sommigen zij wat genuanceerder. Zoals Saskia. "Ik hoop niet dat de scholen sluiten", laat ze weten. "Maar als het toch gaat gebeuren, zorg er dan wel voor dat alle komende vieringen doorgaan. Kinderen hebben vorig jaar ook al zoveel gemist. Ze hebben niet alleen een leerachterstand, maar ook een leefachterstand."
Anke schrijft op Instagram dat ze meer ziet in een andere oplossing. "Het duurt mij nog veel te lang. Kom maar op met die lockdown. Totale verbazing van mijn kant waarom daar in het kabinet nauwelijks over gesproken wordt."
Reenine vraagt zich af of er geen andere optie is. "Naar mijn mening hadden ze zich eerder bezig moeten houden met de ontwikkeling van een coronavaccinatie voor kinderen onder de 12 jaar", typt ze onder de post. "Dan had er een hoop ellende voorkomen kunnen worden."
Op donderdag plaatste Omroep Gelderland al een bericht over waarom kinderen nog niet gevaccineerd worden.

'Gezellig'

Tussen de reacties door zijn er ook uitgesproken voorstanders van de sluiting. "De besmettingen komen vanuit de basisschool", schrijft voorstander Simone. "Die had nu eigenlijk dicht gemoeten in plaats van de horeca! Even voor de duidelijkheid: ik heb zelf twee kids in het basisonderwijs. Ik word er ook niet blij van dat ze weer thuis moeten blijven, maar het is de meest logische maatregel. En niet pas vanaf 24 december, dat duurt nog veel te lang."
Als je iemand in het ziekenhuis hebt liggen die je dierbaar is, besef je pas dat het virus er nog steeds echt is
"Ze zijn helaas nog niet gevaccineerd", typt Marjon. "Of iedereen op de scholen vaccineren, dat gaat het snelst, of de scholen sluiten. En nee, dat is absoluut niet makkelijk. Maar als je iemand in het ziekenhuis hebt liggen die je dierbaar is, besef je pas dat het virus er nog steeds echt is."
Tot slot ziet Corrie het allemaal nog zonnig in. "Gezellig", typt zij. "Het maakt mij niks uit als ze thuis zijn".

Zie ook: