Nieuws

Linda breekt UIT! Smikkelen en smullen van je eigen afval

Linda doet een proeverij
Linda doet een proeverij © Omroep Gelderland
EDE - In Linda breekt UIT! laat Linda zien wat er allemaal te doen is in Gelderland. Deze week gaat Linda op culinaire ontdekkingstocht. Ze krijgt een workshop fermenteren. Het gecontroleerd laten rotten van groente, fruit, vlees en vis. Oftewel spelen met eten dat over de houdbaarheidsdatum is.
Dat levert de meest uiteenlopende smaken op. Durft Linda alles te proeven en lukt het haar om een eetbare maaltijd te maken van haar eigen afval?
Bekijk hier de video, de tekst gaat daarna verder:
De workshop fermenteren wordt gegeven door Christian Weij, eigenaar van het Smaakpark in Ede: een restaurant, kookschool en voedsel-lab ineen. Een inspirerende plek als het gaat om verrassende en duurzame gerechten. "Voor ik afreis naar Ede, duik ik mijn koelkast in om te kijken of ik nog afval heb. Ik schrik ervan hoeveel het is. Ik durf het bijna niet mee te nemen, maar doe het toch."
Linda komt aan bij het Smaakpark in Ede en laat haar afval zien aan eigenaar Christian Weij.
Linda komt aan bij het Smaakpark in Ede en laat haar afval zien aan eigenaar Christian Weij. © Omroep Gelderland
"Ik ben nieuwsgierig of Christian er nog wat van weet te maken. Hij schreef het boek Verrot Lekker, dus dat belooft veel goeds."
Het Smaakpark in Ede heeft als doel zoveel mogelijk lokale producten te gebruiken en zo min mogelijk afval produceren. En het weinige afval dat dit smaakparadijs heeft, gaat naar de varkens die achter de bar liggen. "Zo maken we de mensen bewust van waar hun stukje vlees vandaan komt. Bovendien hebben we daarmee een circulair product op ons menu", aldus Christian.
De varkens kijken je nog net niet aan als je zit te eten bij het Smaakpark in Ede.
De varkens kijken je nog net niet aan als je zit te eten bij het Smaakpark in Ede. © Omroep Gelderland
Als Christian Linda's afval bekijkt, zegt hij dat ze daar nog minstens een maaltijd voor vier personen van kunnen maken. Linda: "Ik geneer me een beetje, maar als we naar de cijfers kijken ben ik niet de enige. In Nederland verspillen we ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Er wordt vooral veel brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen weggegooid. Hoog tijd dat ik m'n gedrag ga aanpassen."
Ze gaan aan de slag. Linda: "Ik ben aangenaam verrast als ik zie wat we nog van mijn eten weten te maken; een maaltijdsoep en een dessert. Deze man kan toveren met eten. Het ziet er fantastisch uit, maar of het ook smaakt?"
Linda doet zout in een weckpot voor het fermentatieproces.
Linda doet zout in een weckpot voor het fermentatieproces. © Omroep Gelderland
Je kunt meer doen met eten dat net over de houdbaarheidsdatum heen is. Je kunt het ook fermenteren! Iets wat onze voorouders deden om te overleven, maar wat wij vooral doen om nieuwe smaken te ontdekken. Christian laat zien hoe eenvoudig het is, maar ook hoe gezond het is.
Fermentatieproces van wortels.
Fermentatieproces van wortels. © Omroep Gelderland
Ondertussen valt Linda's oog op de vele weckpotten die Christian heeft staan. "Hij nodigt me uit voor een proeverij."
Proeverij van verschillende producten uit de vele weckpotten.
Proeverij van verschillende producten uit de vele weckpotten. © Omroep Gelderland
En daar is ze wel voor in. "Hoewel er ook potten tussen zitten die ik liever oversla. Ik maak kennis met de meest explosieve smaken, waarbij ik regelmatig een sprint trek naar de kraan. Maar wat is het geweldig om te zien wat je allemaal kunt fermenteren. En iedereen kan het leren!"
En, concludeert Linda, een mooie tip als je tijdens de feestdagen eens wat anders op tafel wilt zetten.