Nieuws

Opnieuw handhaving bij vervuilde grond van golfbaan Spijk

Vervuilde grond bij golfbaan Spijk
Vervuilde grond bij golfbaan Spijk © archief Omroep Gelderland
SPIJK GEM LINGEWAAL - De gemeente West Betuwe wil opnieuw gaan handhaven bij de golfbaan in Spijk. Daar speelt al ruim twee jaar een kwestie met door staalslakken vervuilde grond die daar gebruikt is. Er was een plan van aanpak afgesproken om de vervuiling op te ruimen, maar de gemeente spreekt nu van ernstig geschonden vertrouwen.
Vorig jaar augustus is begonnen met het saneren van de vervuilde grond bij de golfbaan in Spijk. Voor deze schoonmaak is een handhavingsovereenkomst met een plan van aanpak afgesproken. Daarin staan ook afspraken over termijnen om de milieudoelen te bereiken.

Situatie is nauwelijks verbeterd

Ten opzichte van een jaar geleden is de situatie op het terrein volgens de gemeente enigszins verbeterd. Op een groot deel van het terrein liggen nog altijd staalslakken direct op de onderliggende bodem. Sommige liggen onder het grondwaterniveau. Hierdoor verslechtert de bodem- en grondwaterkwaliteit steeds verder.
Volgens de planning moesten de staalslakken op dit moment afgedekt en geconcentreerd zijn op een veel kleiner deel van het terrein. De staalslakken zijn nog niet afgedekt. Het regenwater dat hierop valt, raakt nog altijd vervuild. Dit vormt een risico voor het milieu, voor zowel de bodem als het opperoppervlaktewater.
De gemeente denkt daarom nu weer aan een handhavingstraject, maar er zijn nog geen dwangsommen in het vooruitzicht gesteld.

Ook zonnepark op losse schroeven

Ook de aanleg van een zonnepark op het terrein kan nu nog niet op steun van de gemeente rekenen. De vergunningsaanvraag wordt nog even opzij gelegd, omdat een zonnepark op of in de buurt van vervuilde grond niet kan.
Voor de te saneren locatie ligt een plan om een tijdelijk zonnepark van circa 37 hectare te realiseren.

Aannemer is woest

Theo Witjes van Sent One, de onderneming die verantwoordelijk is voor de grond met staalslakken, reageert furieus. Hij beweert dat het opruimen van de slakken zelf voor ligt op het afgesproken schema. Het terrein met slakken was bij aanvang 24 hectare en dat is in één jaar gereduceerd tot 10 hectare, aldus Witjes. 'We hebben daar zes jaar voor, dus we hebben al bijna de helft gedaan in een jaar', gaat hij verder.
Wel is er een probleem met het water dat op de slakken terecht komt. Er is afgesproken dat de depots met slakken worden afgedekt met plastic en dat het water na zuivering wordt geloosd. Dat mag nu niet van het waterschap volgens Witjes. De slakken kunnen nu niet worden afgedekt, omdat het water nergens heen kan. Dit is volgens Witjes ook kortgesloten met burgemeester Stoop van West Betuwe.
Ook het overleg met de gemeente gaat moeizaam volgens de aannemer. De omgevingsdienst zit ertussen en die relatie is door 2,5 jaar juridische strijd verslechterd.