Nieuws

Kerstvakantie verlengen of niet? Dit vinden Gelderse schooldirecteuren

Een immunoloog stelde voor om de kerstvakantie te verlengen.
Een immunoloog stelde voor om de kerstvakantie te verlengen. © ANP
ARNHEM - Moet de kerstvakantie voor leerlingen op basisscholen worden verlengd? Dat balletje werd donderdagochtend opgeworpen door immunoloog Ger Rijkers. Scholenkoepels reageren wisselend op het idee.
Het is een drukke ochtend voor directeuren van meerdere koepels van basisscholen in Gelderland. De coronabesmettingen op basisscholen lopen op en directeuren lopen in en uit vergaderingen. Immunoloog Ger Rijkers vindt dat het OMT moet kijken naar de komende vakantieperiode: "Het langer dichthouden van basisscholen rond Kerst is een effectieve manier om het virus onder controle te houden."

Niet wenselijk

Bart van der Ent, directeur van de Stichting Primair Onderwijs Achterhoek, Pro8, is helder: "Dat is niet wenselijk." Pro8 heeft 15 basisscholen in de Achterhoek.
Volgens Van der Ent moet gekeken worden naar andere mogelijkheden dan verlenging van de kerstvakantie: "Het zit hem in het woord 'vakantie'. We zijn bezig achterstanden bij kinderen weg te werken op sociaal en cognitief vlak. Dat doen we met heel veel mensen. We moeten op een andere manier recht doen aan de ontwikkeling van kinderen."
Hij begrijpt tegelijkertijd dat het wenselijk is als je kijkt naar de veiligheid van leerlingen, leerkrachten en ouders, maar volgens hem zijn er een heleboel opties te bedenken om dat op een veilige manier te doen: "Te denken valt aan een fifty-fifty methodiek."

'We doen er alles aan'

Ook bij Flores Onderwijs, met 33 scholen in Arnhem en omgeving, zijn ze geen voorstander van een langere kerstvakantie, laat een woordvoerder weten: "Wij zien dat niet als wenselijk. We houden de scholen graag open en willen het onderwijs graag door laten gaan. We doen er daarbij alles aan om de veiligheid op school te waarborgen.

'Het loopt gierend uit de hand'

Jeroen Goes van scholenkoepel Fluvium denkt dat het misschien noodzakelijk is dat scholen rond kerst langer dicht zijn. Maar hij denkt dat er al eerder iets moet gebeuren: "Ik ben bang dat we achter de feiten aanlopen. Ik wil me niet te veel met het beleid bemoeien, het is ook geen kritiek, maar we kunnen niet nog 3 of 4 weken wachten. De realiteit is dat het nu gierend uit de hand loopt. Als we wachten tot kerst is het al te laat."
Volgens Goes gaat het ook niet alleen om besmette leerlingen: "Het heeft ook andere consequenties, want niet alleen leerlingen maar ook medewerkers raken besmet, en die laatsten worden ook ziek."

Als het niet anders kan

Delta Scholengroep heeft 25 scholen in een gebied van Arnhem tot de gemeente Berkelland. Ook hier is de woordvoerder duidelijk: "Als het OMT het noodzakelijk vindt, dan moet het." Maar ook hier is de voorkeur om kinderen toch vooral op school te houden: "We zetten ons in om kinderen op school onderwijs te bieden. Al is dat nu lastig. Dat willen we zo lang mogelijk doen. Want kinderen die thuis moeten zijn, is soms ook lastig vanwege de thuissituatie."