Nieuws

Koor kan speciale coronamis niet uitvoeren door corona

Corona verhindert Missa Corona
Corona verhindert Missa Corona © LOE Media
ELBURG - Het hernieuwde offensief van het coronavirus heeft ertoe geleid dat het Gelders Oratoriumkoor de geplande concerten in Elburg en Epe op 26 en 27 november heeft moeten afgelasten. Het koor wilde met de Missa Corona van dirigent-componist Ilia Belianko het coronatijdperk afsluiten, maar het virus blijkt vooralsnog onverslaanbaar. Extra triest voor koor en dirigent, omdat het een wereldpremière zou zijn.
Met de mis wilde het koor uit 't Harde een duistere periode afsluiten en omschakelen naar het licht van Kerstmis. De actualiteit achterhaalde dit voornemen echter, corona is weer alom aanwezig.

Oefenen via Zoom

Belianko heeft het stuk in coronatijd gecomponeerd. Terwijl niemand mocht zingen, optreden of repeteren, maakte de Rus Missa Corona. Een bijzonder stuk. "We oefenden elke week via Zoom", vertelt voorzitter Peter Bloemendaal van het koor. "Maar dat was gewoon echt minder leuk dan samen zingen. De leden hadden daar allemaal best wel last van, totdat Ilia ineens vertelde dat hij een coronamis had gecomponeerd. Die zijn we allemaal thuis gaan oefenen. Dat zorgde wel voor wat motivatie, moet ik toegeven."
De componist zelf is bescheiden, als het gaat over de mis. "Ik had niets te doen. Al mijn werk was gestopt, ik kon geen enkel koor meer dirigeren. Ik ben daarom maar dingen gaan doen die ik altijd voor later had bewaard. Een van die dingen was om zelf een mis te componeren voor een kerkkoor."

'Boodschap van hoop'

Missa Corona is bedoeld om gedag te zwaaien naar 'al het coronagedoe'. "De mis geeft ook een boodschap van hoop mee, onderweg naar het licht. En dat licht komt dan na de pauze, als het kerstrepertoire op het programma staat", zei Belianko vorige maand nog.
Maar het stuk blijft dus nog even op de plank. Het bestuur van het koor gaat echter niet bij de pakken neerzitten en beraadt zich op de vraag: “Hoe nu verder?” Zeker is dat de Missa Corona hierbij een centrale rol gaat spelen, weet mediapartner LOE Media.