Nieuws

Van kaketoes tot slangen, dieren ontsnappen wel vaker

Een gevonden exotische slang.
Een gevonden exotische slang. © News United/112-Achterhoeknieuws
BEESD - Ziet u een roze kaketoe vliegen? Dan is de kans groot dat hij uit dierenpark De Paay in Beesd komt. Daar zijn zes kaketoes ontsnapt. Het is overigens niet de eerste keer dat dieren op ontdekkingstocht gaan. Wij zetten de bijzonderste Gelderse gevallen op een rijtje.

Wie is zijn oehoe kwijt?

Dat vroegen we in 2018, toen het dier werd gespot in Landgoed Quadenoord bij Renkum. Dit dier was vermoedelijk van een valkenier, want de vogel had leren riempjes om zijn poten. De vrees was dat de oehoe met één van die riempjes achter een tak zou blijven hangen en zou overlijden. Uiteindelijk meldde de eigenaar zich en werd een vangpoging gedaan om Nemo, zoals het dier heet, naar huis te brengen. Na een tocht via Eindhoven, Renkum en Wageningen werd het dier uiteindelijk in Amersfoort gevangen.

Reiger waait weg

We blijven even bij de vliegende dieren. In september 2019 was Gerard van den Brink van De Valk Roofvogels bezig met een fotoshoot met zilverreigers. Zes om precies te zijn. Maar toen er één wegvloog en door de wind werd geschept, bleven er maar vijf over. "Ik had de weersvoorspellingen beter in de gaten moeten houden", vertelde Van den Brink destijds.

De schrik van iedereen

Dan door naar de schrik van iedereen. Hoe zou jij het vinden als je in één keer een slang in je voorraadkast hebt? Het overkwam iemand in Duiven. De slang was ontsnapt bij iemand uit de straat en werd teruggevonden tussen de schoonmaakmaterialen van een woning verderop. Het ging trouwens om een relatief ongevaarlijke rattenslang.
De slang in de voorraadkast.
De slang in de voorraadkast. © Omroep Gelderland
Ook in Varsseveld schrokken inwoners zich rot toen er een exotische slang een tuin aan de Karel Doormanstraat binnensloop. Het dier schoot onder een container en werd uiteindelijk met behulp van een slangentang gevangen door de opgetrommelde dierenambulance. Daar weten ze overigens wel raad met zo'n slang. "Het gebeurt een paar keer per jaar. Mensen houden ze als huisdieren, maar doen de bakken niet goed dicht. Slangen kunnen de deur opendrukken en ontsnappen."

Exotische serval

Over exotische dieren gesproken. In september van dit jaar werd een exotische tijgerkat vermist in Dieren. De serval van Henk Weekholt ontsnapte toen Henk de container langs de weg zette. "Ik heb de deur op een kiertje gelaten en toen ik terug was, was Chicka weg. Ik heb dag en nacht gezocht, maar ik kon haar niet terugvinden." Enkele dagen later werd de kat weer gevonden in een bos. Nog geen week later werd er weer een serval vermist, toen in Winterswijk.

Skippy

Hoewel de kans groter is dat je ze in Australië tegenkomt, komt het toch ook regelmatig voor dat Gelderlanders ineens een kangoeroe door de wijk zien springen. Zo ontsnapte augustus vorig jaar nog een kangoeroe uit Elten, net over de grens in Duitsland. Skippy, zoals hij genoemd is, ontsnapte uit een privé-dierentuin, stak de grens over en nam een kijkje in Lobith. Uiteindelijk werd het dier gevangen in Herwen.
Een jaar eerder was het ook al raak, toen een kleine variant van de kangoeroe Culemborg op stelten zette. Een wallaby ontsnapte bij een boer. Na een dagenlange zoektocht werd het beestje uiteindelijk op een begraafplaats gevangen.
En misschien wel de bekendste kangoeroe is Arjan. Het springende beest werd meerdere keren in Schaarsbergen gezien en uiteindelijk in de bossen gevangen. Zijn nieuwe eigenaar, een man uit Wilp-Achterhoek, vernoemde het dier uiteindelijk naar onze eigen verslaggever Arjan Hoefakker. Dit omdat hij het dier al die tijd volgde.

De meest bijzondere ontsnapping?

Bijzondere ontsnappingen natuurlijk, maar Rudi Hofman dacht in november 2020 misschien wel de meest bijzondere vondst te doen. Hij zag tijdens een fietstocht een kaaiman liggen. Hoe het beestje tussen de bladeren langs de kant van de weg terechtkwam, is een groot mysterie. De krokodilachtige komt alleen voor in Midden- en Zuid-Amerika.
Maar het dier had geen lange overtocht gemaakt, om vervolgens even uit te rusten langs een fietspad tussen Voorst en Klarenbeek. Het bleek namelijk een opgezette kaaiman te zijn. Van wie hij was? Dat weten we nog altijd niet.
Rudi met de gevonden kaaiman.
Rudi met de gevonden kaaiman. © Omroep Gelderland/Rudi Hofman