Nieuws

Met deze schokkende video wil Radboud Universiteit indruk maken

Een dode vogel door plastic vervuiling.
Een dode vogel door plastic vervuiling. © Radboud Universiteit
NIJMEGEN - Een zeepaardje gevangen in een plastic zak, een dode vogel op het strand en een nog levende vogel ploeterend tussen het plastic afval in het water. Het is geen vrolijk filmpje dat de Radboud Universiteit vandaag op televisie en online laat zien. Een week voor Black Friday wil de universiteit mensen aan het denken zetten, onder de noemer Impact Day.
“Echt zo gaaf hoe deze verpakking eruit ziet”, zegt één van de YouTube-infuencers die dagelijks nieuwe producten uitpakken en bespreken. Maar in het filmpje van de Radboud Universiteit zien we ondertussen dat deze verpakking op de bodem van een sterk vervuilde zee ligt.
Daniël Wigboldus van de Radboud Universiteit geeft toe dat het geen vrolijk filmpje is. “Wij hopen dat het mensen tot nadenken stemt”, zegt de voorzitter van het college van bestuur. “De gevolgen van overconsumptie op ons klimaat kunnen heel groot zijn en de vraag is wat je echt nodig hebt.” Op Twitter wordt de video onder de noemer #impactday al veelvuldig gedeeld.
Kijk hier naar ons gesprek met Arjan Olsder en Daniël Wigboldus.
Met deze schokkende video wil Radboud Universiteit impact maken

Dozen

“Daar zijn we het stiekem wel mee eens”, zegt Arjan Olsder lachend. Hij heeft zojuist nog een nieuw filmpje opgenomen voor het YouTube-kanaal van GadgetGear waar regelmatig nieuwe producten worden besproken. In de hoek ligt het vol met dozen van producten die fabrikanten naar hem toesturen. Precies het soort filmpjes waarop de Radboud Universiteit zijn kritiek richt, zou je zeggen.
Maar volgens Arjan is het juist belangrijk dat mensen investeren in kwaliteit. Olsder: “Je ziet met name bij goedkope producten dat die vaak in die wegwerpcategorie zitten. Het is te goedkoop om echt waar te zijn, je kunt het beperkt gebruiken. Je gooit het daarna weg. Dat vindt je niet erg, want je hebt er heel weinig voor betaald.” Duidelijke reviews op YouTube gaan dat soort onbezonnen aankopen volgens Arjan Olsder juist tegen.
Bekijk hier de video van de Radboud Universiteit

Tweedehands

Maar het kan natuurlijk nóg anders. Bij kringloopwarenhuis Het Goed is het een drukte van jewelste met mensen die hun producten tweedehands aanschaffen. “Alles is al uitgepakt, alles is ook al gecontroleerd, alles is al getest, alles is al mooi schoon", zegt de Nijmeegse filiaalmanager Theo Stassen. "En het staat alleen maar te springen om bij de mensen in de mandjes te komen en weer mee naar huis te gaan.”
© Radboud Universiteit
Jackie Tel wipt regelmatig langs bij Het Goed en verzet zich tegen het beeld dat sommige mensen hebben van een kringloopwinkel: “Het is echt geen ouwe meuk, het zijn vaak vondsten. Ik weet vaak niet wat ik meemaak, dat mensen dat wegdoen.”
Ook Joop Zwiers koopt regelmatig iets bij Het Goed: “Waarom zou ik er nieuw meer voor betalen als ik het hier ook kan krijgen?”

Duurzaamheid in onderwijs

Voor de Radboud Universiteit is duurzaamheid inmiddels zo’n belangrijk thema dat het met ingang van dit studiejaar opgenomen is in iedere studierichting. Daniël Wigboldus: “Niet alleen voor scheikundigen als het over stikstof gaat, maar ook voor juristen als het gaat over regelgeving. Wij denken dat alle disciplines een rol te spelen hebben en wij willen graag onze studenten daarop wijzen.”
Dat besef begint inmiddels kennelijk ook door te dringen tot fabrikanten. Arjan Olsder: “Wij kregen laatst van een hele grote Japanse fabrikant een koptelefoon en die verpakking bestond echt alleen nog maar uit karton, minimaal beprint. Het zag er wel echt super high end uit, maar geen vleugje plastic te vinden.”