Instellingen

Dit Funda-pareltje is een groene oase: 'Gevoel dat je in de tropen bent'

De ingang van het bijzondere huis in Culemborg.
De ingang van het bijzondere huis in Culemborg. © Van Kessel Kroezen Makelaars Taxateurs
CULEMBORG - Hun woning is al bijna 25.000 keer bekeken op Funda. En dat is niet zonder reden, want Rolf en Marjan van der Hoef wonen in een ware jungle. Van palmbomen buiten tot een zeldzame monsteraplant in de badkamer: de geschakelde semi-bungalow in Culemborg is met recht een ‘Funda-pareltje’ te noemen.
Wie door de houten poort aan de Eikeboom naar binnen loopt, valt het meteen op: dit is geen normale woning. In de tuin staat ‘een wirwar aan planten’, zoals Rolf het noemt. “We zijn er in het jaar 2000 mee begonnen. We wilden thema creëren: als je binnenstapt, kom je in een mediterrane wereld.”
Zo ziet de woning er van binnen en buiten uit:
Marjan en Rolf wonen in een ware jungle
En dat is gelukt, want in de tuin staan veel tropische planten. Maar palmbomen, doen die het wel een beetje met deze kou? “Het is eigenlijk een trachycarpus, die hebben een jasje aan. Ze zijn bij de stam een beetje bont, net alsof er haren op zitten. Ze komen ook uit het Himalayagebergte, dus ze zijn winterhard. Ze kunnen de temperaturen in Nederland aan.”
De tuin staat vol met palmbomen en bamboe.
De tuin staat vol met palmbomen en bamboe. © Van Kessel Kroezen Makelaars Taxateurs
Iets verderop in de tuin komen we een muur van bamboe tegen. En ook ‘tropische’ dieren mogen niet ontbreken. “Dit is papegaai Koko, die hebben we al vanaf het ei. Het is een grijze roodstaart en echt een prater. Als ik een telefoongesprek ga voeren, praat hij helemaal mee. Soms is het leuk, maar het kan ook lastig zijn”, lacht Rolf.

Ook nepplanten

De tuin loopt als het ware verder naar binnen, waar achter de bank een pauw is opgezet. En uiteraard mag ook daar het groen niet ontbreken, al zijn niet alle planten echt. “In de kamer is het te donker, dan kun je spelen met nepplanten. Tegenwoordig zijn er heel mooie nepplanten te koop, dan zie je bijna het verschil niet. Zeker niet als je ze door elkaar gebruikt”, vertelt Marjan.
Ook binnen staan heel veel planten.
Ook binnen staan heel veel planten. © Van Kessel Kroezen Makelaars Taxateurs
De rondleiding van Rolf en Marjan brengt ons via de rijkelijk gevulde binnentuin naar de slaapkamer. Ook die is net een jungle: “Ik houd van planten, dus ze staan overal”, zegt de vrouw des huizes. We vinden er onder meer een drakenbloedboom. “Dat is onze oudste plant. Die hebben we in 1984 of 1985 gekregen voor mijn verjaardag. Hij is bijna 40 jaar, maar hij blijft het maar doen. We nemen hem absoluut mee als we gaan verhuizen.”
De slaapkamer, met links in beeld de oude drakenbloedboom.
De slaapkamer, met links in beeld de oude drakenbloedboom. © Van Kessel Kroezen Makelaars Taxateurs
De badkamer, met in het midden de monsteraplant.
De badkamer, met in het midden de monsteraplant. © Van Kessel Kroezen Makelaars Taxateurs
Het pronkstuk van het echtpaar staat - echt waar - in de badkamer. Het gaat om een tweekleurige monsteraplant. “Je ziet deze niet zoveel, daarom hangt er ook een prijskaartje aan. Ik denk dat deze richting de 500 euro gaat”, zegt Marjan. “Ik verzorg hem dan ook echt heel goed. Hier in de badkamer is het lekker vochtig en warm.”
Je moet denken: ik ben niet in Culemborg, maar in de tropen
Dat het echtpaar een kapitaal aan planten heeft, noemt Rolf ‘een uit de hand gelopen hobby’. Ze reizen graag en nemen dan weleens planten mee. De rest is gekocht bij tuincentra, gewoon in eigen land. “Wij willen een sfeer creëren waarvan je denkt: ik ben niet in Culemborg, maar in de tropen”, zegt Rolf. “Op vakantie in eigen huis. Dat geeft een lekker gevoel, zeker in deze tijd”, vult Marjan aan.
Het echtpaar zal een deel van de planten achter moeten laten als het huis wordt verkocht. “Met pijn in mijn hart, maar het is niet anders”, zegt Marjan. “Ik hoop vooral niet dat de nieuwe bewoners er een landingsplaats van gaan maken.”
Het huis van boven.
Het huis van boven. © Van Kessel Kroezen Makelaars Taxateurs
Het huis in Culemborg staat nog te koop. Vraagprijs: 549.000 euro.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!