Instellingen

'Zeer kritieke situatie' in Gelre ziekenhuizen, opnamestop ingesteld

Verpleegkundigen behandelen een coronapatiënt.
Verpleegkundigen behandelen een coronapatiënt. © archief ANP
APELDOORN - Gelre ziekenhuizen heeft op zowel de locatie in Apeldoorn als die in Zutphen een opnamestop ingesteld en de Spoedeisende Hulp gesloten. "Het aantal covidpatiënten in ons ziekenhuis is de afgelopen dagen enorm gestegen. Er is op dit moment sprake van een zeer kritieke situatie."
Volgens het ziekenhuis liggen op de verpleegafdelingen 54 coronapatiënten. Daarnaast zijn alle 12 bedden op de IC bezet met patiënten die besmet zijn met het virus of eerder positief zijn getest. Het ziekteverzuim onder medewerkers loopt steeds verder op.
'Zeer kritische situatie' in Gelre ziekenhuizen, opnamestop ingesteld
Ook stagneert de uitstroom van patiënten die geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben, maar niet kunnen worden ontslagen zonder dat thuis- of verpleegzorg is geregeld. "Op dit moment wachten 46 patiënten op een plek voor thuiszorg en in de verpleeg- of verzorgingshuizen."

Uitbraak

Gisteren bleken meerdere patiënten en medewerkers besmet met het coronavirus op de afdeling Oncologie in Apeldoorn. Om verdere verspreiding tegen te gaan, heeft het ziekenhuis maatregelen genomen.
Tot nader order worden er geen nieuwe patiënten opgenomen op deze afdeling. "Zorg aan oncologiepatiënten in dagbehandeling gaat door. Patiënten bij wie de afspraak wijzigt, worden door ons gebeld."

Nijpend

Door de nijpende situatie legt het ziekenhuis de focus op het mogelijk maken van de covidzorg, de spoedeisende zorg en urgente zorg. "Dit betekent dat we de reguliere zorg, waarbij sprake is van een operatieve ingreep en/of gebruik van de verpleegafdeling, verder afschalen. Poliklinische zorg gaat voor het leeuwendeel van de afspraken door."
Om Gelre ziekenhuizen te ontlasten, wordt een deel van de patiënten zo spoedig mogelijk overgeplaatst naar omliggende ziekenhuizen. Doordat de Spoedeisende Hulp gesloten is, moeten ambulances voorlopig doorrijden naar een ander ziekenhuis.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!