Nieuws
Eten we straks pannenkoeken van meelwormenmeel?
NIJKERK - Een Gelderse pannenkoekenmix met meelwormenmeel? Het is in ontwikkeling. Een insectenkweker uit Nijkerk is bezig om zijn gekweekte meelwormen niet alleen te verkopen aan de diervoedingsindustrie, maar hij wil ze ook op de markt brengen in bepaalde gerechten voor de consument.
"Ik ben bezig met de ontwikkeling van eiwitshakes en hybride vleesproducten zoals een hamburger of een worst. Hybride wil dus zeggen half insecten, half vlees", vertelt Rowin Batterink.
Na meelwormen staat de Europese Commissie nu ook het eten van sprinkhanen toe. Gelderland heeft al tientallen insectenkwekerijen. Zo ook dus het bedrijf van de biologische boer en insectenkweker Batterink.
Bekijk waarom meelwormen belangrijk zijn voor een duurzame voedselindustrie:
Meelwormpizza of sprinkhaanhamburger, we mogen eindelijk insecten eten
Insecten op het menu
Insecten zouden een bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van ons voedselsysteem. Dat vindt ook Paula Rijkens van Food Valley NL. Zij wordt ook wel de 'insectencommissaris' genoemd.
"Een eervolle titel omdat ik vanuit de Food Valley bezig ben bedrijven bij elkaar te brengen die allemaal één missie hebben: insecten op het menu van alle consumenten in Nederland, en wereldwijd te brengen", vertelt ze.
Rijkens eet zelf regelmatig insecten als gedroogde snack met toegevoegde kruiden. Ze gelooft dat er meer producten komen waar insecten in worden verwerkt. "Er is nu ook pulled sprinkhaan op de markt", vervolgt ze. Ook Batterink heeft onlangs insecten gegeten. "Ik heb van een collega insectenkweker een insectensaucijzenbroodje gekregen."
Duurzamer alternatief
Verder licht Rijkens ook toe waarom insecten eten een duurzamer alternatief kan zijn. "Ze gebruiken minder water, minder land en ze hebben minder nodig om 1 kilo eindproduct te worden."

Batterink is naast insectenkweker ook biologisch kippen- en varkensboer. Hij combineert dit werk, want hij geeft zijn kippen ook insecten te eten. "Ik heb minder uitval, kleine zwakkere kuikens pikken dan toch een meelwormpje mee", legt hij uit.
Subsidie voor onderzoek
De provincie Gelderland geeft subsidie aan twee projecten die bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de insectensector. Het gaat om het kweken van insecten als voedsel voor zowel mens als dier. Kenniscentrum Hub for Insect Knowledge (HIK) krijgt deze bijdrage. Ook is er geld voor onderzoek naar het kweken van insecten. In totaal gaat het om een bedrag van 642.000 euro.
De Regio Foodvalley heeft het initiatief genomen om met verschillende bedrijven in Nederland te komen tot nationaal kenniscentrum Hub for Insect Knowledge. Dat wil ondernemers ondersteunen die zich willen richten op insectenkweek. Bijvoorbeeld als alternatief voor soja in diervoer of voor menselijke consumptie.
Of de Gelderse pannenkoekenmix met meelwormenmeel er komt, is afwachten. Batterink wil de meelwormenproducten samen met andere bedrijven straks in de markt gaan zetten. "We gaan kijken wat aanslaat, ja!"