Nieuws

Basisscholen bezorgd over corona-uitbraken: 'Het worden vervelende maanden'

Scholen zien verzuim oplopen
Scholen zien verzuim oplopen © ANP
GELDERMALSEN - Schooldirecties zien de komende maanden met zorg tegemoet. Coronabesmettingen lopen op, klassen moeten in quarantaine en er zijn geen vervangende leerkrachten te vinden. Dinsdag gingen twee basisscholen in het Land van Maas en Waal al dicht.
"Het worden vervelende maanden", zegt bestuurder Jeroen Goes van onderwijskoepel Fluvium, met 19 locaties in Gelderland, in een gebied van Dodewaard tot Rhenoy. Op dit moment is er geen school binnen zijn organisatie gesloten, maar dat was vorige week wel het geval: "De school in Echteld was een hele week dicht. Meer dan 50 procent van de leerlingen was positief getest en twee leerkrachten waren besmet. Nu is die school weer open, maar een deel van de leerlingen heeft nog wel online les."
Goes ziet dat het verzuim oploopt: "Dat loopt nog niet in de tientallen, maar als je me morgen belt, kan het zo anders zijn."
Kijk hier naar het gesprek met Jeroen Goes.
Basisscholen bezorgd over corona-uitbraken: 'Het worden vervelende maanden'

Klassen in quarantaine

Onderwijskoepel Flores heeft 33 scholen in Arnhem en omgeving. Ze herkennen het verhaal van Goes: "Er zijn nog geen scholen gesloten, maar de oplopende besmettingen zien we ook terug op onze scholen. Er zijn wel klassen in quarantaine."
Vervanging van leerkrachten is een groot probleem, volgens Goes: "Dat gaat niet. Een dag lukt nog wel, want dan gaat de directeur voor de klas. Maar langer gaat niet." Hij ziet de komende tijd met zorg tegemoet: "Het worden vervelende maanden."

Meer vraag dan aanbod

Ook de woordvoerder van Flores ziet dat vervanging van leraren lastig is: "Het gaat best goed, maar in sommige gevallen lukt het niet. We proberen het eerst op een school intern op te lossen, daarna via onze eigen interne vervangingspool. Maar de vraag is groter dan het aanbod."
Rob van Ooijen van de Algemene Vereniging Schoolleiders beaamt het probleem van de vervanging: "Er was al een lerarentekort, toen is er ook nog meer vraag gekomen naar docenten om corona-achterstanden aan te pakken. Met de besmettingen van nu en de oplopende werkdruk is het daarom vaak onmogelijk om invallers te vinden."
Ook volgens Van Ooijen kan in sommige gevallen de directeur voor de klas gaan staan: "Maar als je drie locaties onder je hebt met uitval, dan is dat ook geen optie meer. Het is echt een opeenstapeling en het kan goed zijn dat dit nog gaat oplopen de komende tijd."