Nieuws

Schoolgebouwen Zelhem mogelijk samen onder één dak

De Jan Ligthartschool in Zelhem.
De Jan Ligthartschool in Zelhem. © Google Maps
ZELHEM - Heeft Zelhem in de toekomst één of meer nieuwe schoolgebouwen nodig? Dat wordt de komende tijd onderzocht. De drie bestaande schoolgebouwen voor het basisonderwijs - CBS 't Loo, De Meene en Jan Ligthart - zijn gedateerd. Vraag is of ieder schoolgebouw apart gerenoveerd moet worden, of dat er een gezamenlijke locatie of een tussenvorm moet komen. De schoolbesturen geven de voorkeur aan het realiseren van één locatie, maar andere alternatieven worden onderzocht.
De gemeente Bronckhorst heeft de afgelopen tijd alle basisscholen in kaart gebracht. In de gemeente staan 18 basisscholen. Samen met de scholen is gekeken naar de huidige status van het gebouw, wat er eventueel in de toekomst aangepast moet worden en wat dat gaat kosten. De resultaten staan in het Integraal Huisvestingsplan.
De helft van de gebouwen is in goede staat. De andere negen gebouwen zijn relatief oud, daardoor voldoen ze niet meer aan de toekomstige wettelijke eisen voor huisvesting.

Ook onderzoek school Halle

In Wolfersveen, Toldijk en Halle is de kwaliteit van het gebouw niet optimaal. Ze vertonen allemaal ouderdomsverschijnselen. De gemeente wil als eerste investeren in de Dorpsschool in Halle. Volgens Bronckhorst heeft deze school een belangrijke functie voor buurdorpen. In de omgeving zijn al diverse scholen gesloten vanwege de krimp.
De kinderen die eerder in bijvoorbeeld Halle-Heide of Halle-Nijman op school zaten, gaan nu naar de Dorpsschool in Halle. Dat betekent dat er ongeveer 120 leerlingen zijn en dat maakt het volgens de gemeente gerechtvaardigd om dit gebouw als eerste aan te pakken. Er wordt gekeken naar de technische staat van het pand en het binnenklimaat.
De scholen in Wolfersveen en Toldijk hebben bestaansrecht, maar een toekomstvisie ontbreekt nog.

School is meer dan een gebouw

Overigens blijkt uit de analyse dat het voor ieder schoolgebouw goed is om te investeren in verduurzaming. “Dit onderwijshuisvestingsplan biedt de scholen, maar ook ons, houvast", zegt wethouder Paul Hofman. "In nauwe samenwerking met de schoolbesturen is de inhoud verzameld. Een school is meer dan een gebouw. Het is een belangrijke voorziening in het dorp. Samen met de scholen gaan we zorgen voor gebouwen waar onze kinderen goed en modern onderwijs kunnen krijgen."
Voor de kerst praat de gemeenteraad over de plannen. Voor de haalbaarheidsonderzoeken wordt 60 duizend euro uitgetrokken.