Nieuws

Bekend SGP-raadslid Tom de Nooijer (21) stopt: 'Dit valt me zwaar'

Tom de Nooijer.
Tom de Nooijer. © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - De jonge SGP’er Tom de Nooijer stopt als gemeenteraadslid in Oldebroek vanwege een verschil van inzicht binnen de fractie. Dat schrijft hij in een brief aan de voorzitter van de gemeenteraad, die hij deelt op Twitter.
Dinsdag werd al bekend dat het 21-jarige raadslid niet meer op de kieslijst voor 2022 kwam te staan. De reden van zijn vertrek blijft onduidelijk. “Dit is intern besproken binnen de fractie en ik vind het professioneel om dit ook intern te houden”, zegt hij. Wel zegt hij de situatie betreurt en het vertrek hem zwaar valt.

Jongste raadslid

De Nooijer werd tijdens de vorige verkiezingen in 2018 nog verkozen op basis van voorkeursstemmen. Met zijn 18 jaar was hij toen het jongste raadslid van Nederland. Hij ontpopte zich sindsdien tot één van de bekendste SGP-raadsleden, door zijn media-optredens en actieve social media-gebruik. Onlangs werd hij nog bedolven onder de negatieve reacties toen hij zijn keuze om zich niet in te enten tegen corona verdedigde in tv-programma De Week van Gelderland.
Lijsttrekker Jan-Pieter Maas zei tegen het Reformatorisch Dagblad dat een commissie zich over de kieslijst van volgend jaar heeft gebogen. Die kwam tot de conclusie dat het beter was dat De Nooijer niet meer op de lijst werd gezet. Ook hij ging niet op de precieze reden in.

'Geen druk uitgeoefend'

De Nooijer wil benadrukken dat het zijn eigen keuze is om te stoppen als raadslid. “Er is geen enkele druk uitgeoefend door wie dan ook”, schrijft hij.
De Nooijer zegt betrokken te blijven bij de SGP.
Het bestuur van SGP Oldebroek reageert in een schriftelijke reactie op de brief van De Nooijer. "Het handelen van Tom de Nooijer naar aanleiding van het samenstellen van de kandidatenlijst heeft geleid tot een definitieve vertrouwensbreuk met de fractie en het bestuur van de SGP Oldebroek." Het bestuur zegt nu in beraad te gaan 'over te nemen vervolgstappen'.
Zie ook: