Nieuws

Restaurant of kerstmarkt bezoeken in Duitsland? Zonder prik ben je niet welkom

Deelstaat Noordrijn-Westfalen weert ongevaccineerden van onder meer kerstmarkten.
Deelstaat Noordrijn-Westfalen weert ongevaccineerden van onder meer kerstmarkten. © ANP
ARNHEM - De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is overstag en gaat ongevaccineerden weren uit onder meer restaurants en voetbalstadions. De aan onze provincie grenzende regio wil daarmee het stijgend aantal coronabesmettingen indammen.
De beperkingen voor niet-gevaccineerde volwassenen gelden voor de hele vrijetijdssector en gaan volgende week in. Dan hebben uitsluitend gevaccineerden en genezen coronapatiënten (de zogenoemde 2G-regel) nog toegang tot bijvoorbeeld kerstmarkten.

2G+

Bij een bijzonder hoog besmettingsgevaar, bijvoorbeeld met carnaval of in discotheken, komt nog de eis van een negatieve test. Dat wordt door Duitse media de 2G+-regel genoemd.
Volgens premier Wüst is de coronasituatie in zijn deelstaat 'niet zo dramatisch' als elders. Maar de situatie op de intensive care-afdelingen is 'steeds problematischer'. Hij ziet niets in verplichte vaccinaties, maar wil wel meer testen en extra prikken aanbieden.

In Nederland (nog) niet

In meerdere andere Duitse deelstaten werd de 2G-regel al ingevoerd. In ons land praat de Tweede Kamer vandaag over de eventuele invoering ervan. Alleen regeringspartijen VVD en D66 steunen volmondig de plannen om het 2G-systeem in te voeren voor delen van de horeca en evenementen, meldt de NOS.
Andere partijen hebben grote twijfels bij die maatregel, waarbij een negatieve coronatest niet langer toegang geeft. Veel partijen zijn ronduit tegen, zoals de PVV, SGP, Forum voor Democratie, BBB en JA21. Zij zijn ervan overtuigd dat het systeem de tegenstellingen in de samenleving tussen gevaccineerden en ongevaccineerden vergroot of dat het systeem discriminerend is.