Nieuws

Geallieerde soldaten die in Vorden zijn omgekomen krijgen gezicht

De graven van de geallieerden op de begraafplaats Vorden
De graven van de geallieerden op de begraafplaats Vorden © Omroep Gelderland
VORDEN - De twintig geallieerde soldaten die begraven liggen op de algemene begraafplaats in Vorden krijgen volgend voorjaar een gezicht. De initiatiefnemers achter een crowdfunding hebben genoeg geld binnengekregen om standaarden met foto's van de omgekomen soldaten én een boek te maken. Het streefbedrag van zesduizend euro is opgehaald.
"We zijn heel erg blij", zegt Wout Dekkers, één van de initiatiefnemers. "We kunnen nu alles in gang zetten voor zowel de standaarden met foto's en het bijbehorende boek".

Gezichten van Vorden

Op 2 april volgend jaar, tijdens dodenherdenking in Vorden, worden de standaarden naar de begraafplaats gebracht. "Het is de bedoeling dat met de voertuigen van 'Keep them Rolling' de foto's naar de begraafplaats brengen en dat ze dan bij de graven geplaatst worden", legt Dekkers uit.
Op die dag wordt ook een monument onthuld. Ook wordt een boek waarin de verhalen achter de omgekomen geallieerden te lezen is op die dag gepresenteerd. Op dit moment wordt de laatste informatie nog verzameld en is er contact met nabestaanden.
Een kleine tegenslag moeten de bedenkers nog wel verwerken: "De kosten zijn iets hoger dan we eerder begroot hebben. Dat komt doordat papier nu duurder geworden is. We hopen dat we met een aantal kleine donaties en de verkoop van het boek quitte kunnen draaien".
Tineke Hazeu-Van Veldhuizen, dochter van de vroegere veldwachter Lubbert van Veldhuizen, legde zondag als eerbetoon een poppy bij de graven van de twee parachutisten
Tineke Hazeu-Van Veldhuizen, dochter van de vroegere veldwachter Lubbert van Veldhuizen, legde zondag als eerbetoon een poppy bij de graven van de twee parachutisten © Robert Ellenkamp, initiatiefnemer achter de crowdfunding

Hopen dat nabestaanden ceremonie kunnen bijwonen

Afgelopen zondag tijdens 'Remembrance Day' heeft de dochter van Lubbert Veldhuizen, die destijds veldwachter was in Vorden, de omgekomen soldaten herdacht door een poppy bij de graven te leggen. De hoop is dat corona volgend jaar april achter ons ligt en dat nabestaanden van de omgekomen geallieerden naar Nederland kunnen komen. "We hebben namelijk goede contacten met hen, ze zijn heel erg enthousiast en we hopen natuurlijk dat ze komen", zegt Dekkers.
De herdenkingsdag wordt afgesloten met een concert.

Zie ook: