Nieuws

Wéér geen Zevenheuvelenloop: 'Veel mensen gaan alsnog het parcours lopen'

De Zevenheuvelenloop in 2019
De Zevenheuvelenloop in 2019 © ANP
NIJMEGEN - Voor het tweede jaar op rij gaat de Zevenheuvelenloop in Nijmegen niet door vanwege de coronaperikelen. Ook de Zevenheuvelennacht en de Mini Zevenheuvelenloop zijn afgelast. In totaal zouden er 30.000 deelnemers zijn. "Ik verwacht dat veel mensen alsnog het parcours gaan lopen."
Hardloper Freek van de Weerd was een de deelnemers. "Ik hoorde het vandaag. Superjammer. Het is een leuke wedstrijd, leuk parcours. Ik heb al een keer meegedaan. Ik hoopte dezelfde tijd te lopen. Heb de afgelopen weken getraind, had er zin in. Het zou mijn eerste wedstrijd in twee jaar zijn. In die periode had ik wedstrijden lopen uit mijn hoofd gezet. Maar nu had ik me erop verheugd. Het is zoals het is. Volgend jaar ga ik me weer inschrijven."
Hardlopers en de organisatie zijn teleurgesteld dat de Zevenheuvelenloop niet doorgaat:
Wéér streep door Zevenheuvelenloop

'Extra pijn'

"Dat doet extra pijn", reageert directeur Alexander Vandevelde van de Stichting Zevenheuvelenloop op het relaas van Van de Weerd. "Balen als je zo dichtbij bent en dat het dan toch niet kan." De hardloopwedstrijd over 15 kilometer zou zondag zijn.
"Als de besmettingen zo door stijgen, dan snap ik dat dat een rol gaat spelen. Al is hardlopen buiten veilig. Maar het gaat ook om andere factoren. Dat het coronatoegangsbewijs ook niet kon, dat was de druppel", legt Vandevelde uit.

'Wijs besluit'

Ook looptrainer Léon Nillessen denkt dat het lopen op zich wel had gekund. "Maar het gaat om alles eromheen. Het OV, verzamelen in startvakken, omkleden, er zijn heel veel haken en ogen. Misschien had je in een doorlopend lint kunnen gaan hardlopen. Maar ik vind het een wijs besluit."
Nillessen traint lopers die normaal gesproken meedoen aan de Zevenheuvelenloop. "Ik denk dat we zondag een duurloopje gaan doen. Gewoon verzamelen, een rondje lopen en dan een troostbiertje drinken."
Het wordt niet het wedstrijdparcours: "Ik verwacht dat veel mensen alsnog het parcours gaan lopen. Het kan toch wel druk worden. Wij gaan zelf een mooie route bedenken. Dat is hier niet zo moeilijk."

Deel van het geld terug

Directeur Vandevelde geeft aan dat de lopers een deel van hun geld terugkrijgen: "Vorig jaar kregen ze alles terug, maar toen hadden we nog geen kosten gemaakt. Nu wel. Het moet redelijk blijven voor alle partijen. Maar via social media hebben meerdere lopers ons een hart onder de riem gestoken. Veel reacties als 'Mijn inschrijfgeld mag je houden' en 'Je ziet me volgend jaar terug'. Ik denk dat het geen probleem gaat zijn."