Nieuws

'Jonge SGP'er Tom de Nooijer komt niet op kieslijst'

De Nooijer kwam in 2018 in de gemeenteraad van Oldebroek.
De Nooijer kwam in 2018 in de gemeenteraad van Oldebroek. © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - SGP-raadslid Tom de Nooijer staat niet op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Oldebroek van volgend jaar. Dat zegt lijsttrekker Jan-Pieter Maas tegen het Reformatorisch Dagblad.
De Nooijer werd tijdens de vorige verkiezingen in 2018 nog verkozen op basis van voorkeursstemmen. Met zijn 18 jaar was hij toen het jongste raadslid van Nederland. Hij ontpopte zich sindsdien tot één van de bekendste SGP-raadsleden, door zijn media-optredens en actieve social media-gebruik.
Een commissie heeft zich nu gebogen over de nieuwe kieslijst voor 2022. Maas zat met twee bestuursleden in die commissie en heeft in overleg met wethouder Ben Engberts en de huidige raadsleden geconcludeerd dat De Nooijer niet meer op de lijst wordt gezet. “We hebben naar eer en geweten gesproken over het belang van een evenwichtig team, waarin mensen elkaar aanvullen. Op basis van vertrouwelijke gesprekken hebben we geadviseerd om De Nooijer niet meer op de lijst te zetten.”

'Nog geen definitieve lijst'

Wat de precieze reden is dat De Nooijer niet op de kieslijst staat, wil de lijsttrekker niet zeggen. De SGP-lijsttrekker is voor Omroep Gelderland niet bereikbaar voor commentaar.
Volgens het 21-jarige raadslid zelf is er nog geen definitieve kieslijst en gaat het 'om een interne aangelegenheid die nog altijd loopt'. "Er is daarover ook nog geen correspondentie van de SGP Oldebroek naar buiten. Daar geef ik om die reden ook geen inhoudelijke reactie op."
Maas zegt tegen het Reformatorisch Dagblad dat er nog een overleg met de provinciale SGP volgt over de kieslijst, maar dat daar alleen gekeken wordt of alle procedures juist zijn gevolgd. Een inhoudelijke discussie zou er niet meer komen.

Kritiek

Tom de Nooijer zat onlangs nog aan tafel tijdens het tv-programma De Week van Gelderland. Hij sprak daar over het feit dat hij niet gevaccineerd was en hij verdedigde zijn keuze. Nadien werd hij bedolven onder de negatieve reacties op social media.