Nieuws

Schutter die wolf 'doelbewust' doodde is spoorloos: 'Tipgeld kan nog oplopen'

De doodgeschoten wolf.
De doodgeschoten wolf. © Inwoner Stroe
STROE - De politie tast nog altijd in het duister wie de schutter is die begin vorige maand een wolf heeft gedood. Een van de scenario’s is dat de kogel afkomstig is van iemand 'die minder enthousiast is' over de wolf in ons land, zei een woordvoerder dinsdag in Opsporing Verzocht.
De kans dat het dier per ongeluk tijdens de jacht is doodgeschoten, is volgens de politie nihil. “Wolven zijn extreem schuwe dieren, die zich alleen ’s nachts en in de schemering laten zien”, aldus een woordvoerder. “De wolf lijkt doelbewust neergeschoten. De schutter heeft moeite moeten doen om op hem te schieten.”
Het dier werd begin oktober dood in een greppel gevonden langs de Stroeërschoolweg in Stroe. De politie gaat ervan uit dat de wolf er is neergelegd en roept getuigen die iets opmerkelijks bij de weg hebben gezien voor 1 oktober om 10.00 uur, op zich te melden.

16.000 euro voor gouden tip

Het schieten op een wolf is strafbaar omdat het om een beschermde diersoort gaat. De Faunabescherming looft 16.000 euro uit aan degene met de gouden tip die naar de schutter leidt.
De milieuactiegroep heeft dat bedrag via giften ingezameld. De groep is bang deze daad meer schietpartijen op wolven uitlokt wanneer het jachtmisdrijf niet wordt opgelost.
Het tipgeld kan volgens de politiewoordvoerder nog oplopen. Hij hoopt onder meer op hulp van mensen die het verhaal hebben zien rondgaan in bijvoorbeeld appgroepen. “In sommige kringen wordt positief gesproken over deze daad. Dus als je gehoord hebt of een vermoeden hebt wie dit heeft gedaan, horen we het graag.”

Bijzondere zaak

Volgens een woordvoerder is het bijzonder dat er in het opsporingsprogramma aandacht is voor het doodschieten van een wolf. "Maar dit is ook gewoon een onderzoek dat we willen oplossen. We bekijken per zaak of die geschikt is voor Opsporing Verzocht. Het is bijvoorbeeld van belang of mensen van buiten de omgeving kunnen helpen bij het oplossen van de zaak. We hopen natuurlijk dat het opsporingsbericht vaak wordt gedeeld."
Opsporing Verzocht stond uitgebreid stil bij de zaak: