Nieuws

Jongerenwerker Mezu loodst leerlingen positief door de coronacrisis

Mezu is een jongerenwerker in Nijmegen. Hij wil via sport leerlingen bereiken.
Mezu is een jongerenwerker in Nijmegen. Hij wil via sport leerlingen bereiken. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Al anderhalf jaar is Mezu Iheme jongerenwerker en nu loopt hij rond op Nijmeegse scholen. Zijn doel is leerlingen positief te krijgen in de coronacrisis. "Dat ze wakker worden met een glimlach. Denk aan vrolijke dingen!"
Jongeren moesten vanwege de coronapandemie grotendeels vanuit huis onderwijs volgen. Door de coronamaatregelen konden ze ook minder doen buiten school. Naast onderwijsachterstand hebben sommige jongeren ook op sociaal-emotioneel gebied achterstanden opgelopen, bleek onlangs uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs.
Mezu wil daar dus iets aan doen, en dat doet hij met sport. "Ga een teamsport doen, werd mij altijd gezegd", vertelt de 14-jarige leerling Nico. "Maar ik houd niet van teamsporten." Van de jongerenwerker leerde hij dat hij ook individueel kan sporten. "Ik was er totaal niet geïnteresseerd in. Ik zat vaak thuis alleen te gamen. Nu fitness ik."
Ook Ferre van 14 is door Mezu meer te vinden bij de sportschool. Volgens Nadiasha (13) zijn de pauzes door Mezu ook leuker geworden: "Hij organiseert leuke activiteiten in de pauzes en daar word ik heel vrolijk van."
Mezu en de leerlingen over de inzet van een jongerenwerker:
Jongerenwerker Mezu helpt via sport leerlingen
Het is een project van de gemeente Nijmegen met Bindkracht10 in samenwerking met scholen. Zo wil de Jorismavo beter in kaart brengen welk hulp jongeren nog nodig hebben om de achterstanden in te halen. "De gesprekken die een jongerenwerker met leerlingen voert zijn anders dan die wij voeren met leerlingen", legt schooldirecteur Barrie Geurts uit.
De terugkoppeling van deze gesprekken naar de school toe daar kan de schoolleiding dan ook weer wat mee. Ook Mezu ziet dat zo: "We komen dichterbij. Sport is een middel die we inzitten om verhalen op te halen. Dat gaat van blijdschap, tot af en toe ook een beetje verdriet. Maar dat hoort er ook bij."

Onzekerheid blijft door coronamaatregelen

Het is voor de Jorismavoschool nieuw dat jongerenwerkers meedraaien op de school. De directeur maakt zich zorgen over de huidige onzekerheid door corona. " Je merkt weer dat er besmettingen zijn op school. Leerlingen zijn aan het twijfelen: waar gaan we naartoe? Komen we straks weer thuis te zitten? Wat gebeurt er, straks?"
Het is voor jonge mensen weer lastig om in het gareel te komen, zegt ook Maria van Hattum, bestuursvoorzitter van scholengroep Achterhoek VO. "Het zijn toch pubers, die nu ineens weer hele dagen op school stil moeten zitten. Dat is best lastig voor ze, om weer helemaal in dat systeem mee te draaien."
Ook in de Veluwse onderwijsgroep zien ze nog steeds de effecten van het thuisonderwijs en corona, aldus een woordvoerder. "Achterstand bij leerlingen komt voornamelijk voor in de leervaardigheid en sociaal-emotionele ontwikkeling. Ook de vaste schoolroutine (opstaan voor school, je klaar maken, naar school gaan etc.) is verstoord." Er is dus extra aandacht nodig voor motivatie, doorzettingsvermogen en leervaardigheden. "Hiervoor worden er extra workshops en trainingen voor leerlingen georganiseerd zoals mindfullness, faalangsttrainingen en emotieregulatie."