Nieuws

Meelwormpizza of sprinkhaanhamburger, we mogen eindelijk insecten eten

Volgens Paula Rijkens, 'insectencommissaris' van Foodvalley NL, zijn insecten een duurzaam eiwitalternatief.
Volgens Paula Rijkens, 'insectencommissaris' van Foodvalley NL, zijn insecten een duurzaam eiwitalternatief. © Omroep Gelderland
NIJKERK - We mogen insecten in ons voedsel verwerken, daarvoor heeft de Europese Commissie toestemming gegeven. Insectenvlees is eiwitrijk, dus erg gezond. Meelwormenkweker Rowin Batterink uit Nijkerk is blij dat de kogel door de kerk is.
De pootjes en vleugels moeten wel eerst van de sprinkhaan af, om niet te veel te vragen van onze spijsvertering. Maar daarna is hij veilig om te eten, in zijn geheel of in poedervorm. En dat geldt ook voor de meelworm.
Bekijk hier waarom insecten het eten van de toekomst is.
Meelwormpizza of sprinkhaanhamburger, we mogen eindelijk insecten eten

Pizzabodems

Goed nieuws dus, voor meelwormenkweker Rowin Batterink in Nijkerk. Deze van oorsprong biologische kippen- en varkensboer begon anderhalf jaar geleden met meelwormen. "Van een bedrijf dat glaswormen maakt, krijg ik drie dagen oude larven. Vervolgens is het een kwestie van voeren", zegt de boer. Hij denkt bij insecten als consumptie aan meel van meelwormen, maar ook aan hamburgers of pizzabodems.

Alternatief voor vlees

Volgens Paula Rijkens, 'insectencommissaris' van Foodvalley NL, zijn insecten een duurzaam eiwitalternatief. "Voor het produceren van één kilo rundvlees is bijvoorbeeld 12 tot 14 kilo soja-eiwit nodig. Voor één kilo insectenvlees ligt dat veel lager. Daar heb je maar twee kilo eiwit voor nodig. Bovendien moet die soja voor onze koeien van de andere kant van de wereld komen en worden er bossen voor gekapt."

'Inzetten op acceptatie'

Het verwerken van insecten in meel of vlees mag nu dus van de Europese Commissie. Maar willen we wel insecten op ons bord? "Acceptatie door de consument is wel waar we nu vol op moeten gaan inzetten", denkt Paula Rijkens. "De consumentenacceptatie is best laag in Nederland. Hier is de trend om veganistisch te eten. En insecten zijn natuurlijk niet veganistisch. Daarom moeten we nu gaan zorgen dat er lekkere toepassingen komen, dat er een goed merk komt en dat er afzet gecreëerd gaat worden. Want dat staat allemaal nog in de kinderschoenen."

Recept

Wil je weleens een sprinkhaan proeven? Dan kan je aan de slag met dit recept van Universiteit Wageningen voor een gefrituurde variant:
Dit heb je nodig: sprinkhanen, tempurabloem, ijskoud water, peper en zout en chocoladesaus of chilisaus. ‘Verwijder de poten en vleugels. Maak van de bloem en het koude water een glad beslagje, breng dit op smaak met peper en zout. Leg de sprinkhaan op een vorkje en haal dit door het beslag. Bak in olie krokant. Laat daarna goed uitlekken en eet bij voorkeur warm. Lekker met chilisaus of met chocoladesaus en een beetje poedersuiker.’