Nieuws

Buurt wil geen arbeidsmigrantenopvang: 'Bijna honderd mensen op deze plek is te veel'

Het spandoek van bezorgde buurtbewoners.
Het spandoek van bezorgde buurtbewoners. © Omwonende Visserlaan 1
DUIVEN - Een spandoek van twee bij vier meter met de boodschap 'Wij strijden voor ons woongenot' hangt sinds kort bij de Visserlaan in Duiven. Buurtbewoners willen daarmee hun zorgen uiten over de mogelijke komst van een opvang voor arbeidsmigranten in een leegstaand bedrijfspand aan de Visserlaan. De omwonenden vrezen voor overlast als de plannen doorgaan. Eerder al zamelden ze handtekeningen in.
"Het protest is vooral gericht tegen de gemeente en niet zozeer tegen de ondernemer die er arbeidsmigranten wil huisvesten", legt woordvoerder Gerard Hetebrij van de buurt uit. De omwonenden zijn al vanaf het begin teleurgesteld over de hele gang van zaken.

Vrees voor overlast

Het nieuws over de plannen kwam in juni voor de buurt volledig uit de lucht vallen. Na zeven jaar bleek het leegstaande kantoorpand verkocht te zijn aan een bedrijf dat er zo'n 90 arbeidsmigranten wil huisvesten. De vraag om opvang voor buitenlandse arbeiders is groot in de regio en de gemeente Duiven heeft in een principebesluit aangegeven open te staan voor het initiatief. Maar buurtbewoners vinden de locatie niet geschikt. "Het ligt midden in een woonwijk en bijna honderd mensen op deze plek is gewoon te veel."
Inmiddels heeft de ondernemer na een informatiebijeenkomst samen met enkele bewoners een klankbordgroep opgericht om de huisvestingsplannen verder uit te werken. "Daarin kunnen wij in ieder geval onze angsten en zorgen uiten", vertelt Hetebrij. "Er is zeker geen sprake van haat en nijd naar elkaar toe. We vinden vooral dat de gemeente Duiven niet goed heeft gehandeld. Elk beleid hierop ontbreekt."
Uit een Wob-verzoek dat de omwonenden hebben gedaan, blijkt bovendien dat er eerder al gesprekken zijn geweest tussen de gemeente en andere ondernemers die plannen hadden om aan de Visserlaan buitenlandse werknemers te huisvesten. "Dat speelde vorig jaar september al", zegt Hetebrij. "Maar de gemeente heeft alleen maar oog gehad voor de technische mogelijkheden en niet voor wat zoiets voor de omgeving en de buurt zou betekenen."

'Geen woorden maar daden'

Vanavond is er een besloten raadsbijeenkomst over arbeidsmigranten. Voor de omwonenden is er een themabijeenkomst over dit onderwerp op 30 november. "Wij willen met het spandoek daarom nogmaals aandacht vragen voor onze zorgen", aldus de bezorgde buurtbewoner. Er hangt een tweede spandoek aan het dak van een van de buurtbewoners.
Later vandaag hebben enkele omwonenden ook nog een gesprek met verantwoordelijk wethouder Goossen. "Wij willen van hem onder meer duidelijkheid over het beleid." Goossen is op de hoogte van de spandoeken. De wethouder geeft in een eerste reactie aan hetzelfde belang te hebben als de bewoners. "Ook wij willen een prettige en veilige woonomgeving. We hebben er zelf ook last van als een wijk niet veilig of prettig leefbaar is. In die zin staan we dus naast de inwoners, en niet tegenover elkaar. We willen voor iedereen in Duiven een fijne plek houden en maken."
Maar buurtbewoner Gerard Hetebrij is heel duidelijk: "Wij willen niet van de wethouder horen 'dat we gehoord worden', wij willen een keer daden."

Zie ook: