Nieuws

Omstreden puppyhandelaar duikt op in Wijchen

Zieke puppy Otis. Inmiddels overleden.
Zieke puppy Otis. Inmiddels overleden. © House of Animals
WIJCHEN - Een hondenhandelaar die in Lelystad op last van de gemeente moest stoppen, is neergestreken in Wijchen. Dierenrechtenorganisatie House of Animals maakt zich grote zorgen over het welzijn van de puppy's die het bedrijf verkoopt.
House of Animals noemt de hondenhandelaar uit Lelystad berucht. Door toedoen van de dierenrechtenorganisatie moest de handelaar de deuren sluiten, maar hij is nu dus opnieuw begonnen in Wijchen. De handelaar opereerde in Lelystad onder de naam We Love Puppies en overtrad volgens House of Animals op vele punten de wet, waaronder valsheid in geschrifte.

Ziek en niet ingeënt

Net als in Lelystad worden de puppy's in Wijchen ook vanuit een bedrijfshal op een industrieterrein verkocht. House of Animals stelt dat de hondjes te jong zijn, ziek en niet ingeënt. Vanaf zo’n 7 uur s’ avonds tot 8 uur s’ ochtends is er geen toezicht op de puppy's. Daarbij zijn de dieren niet goed geregistreerd.
Bekijk waarom House of Animals zich zorgen maakt:
Omstreden puppyhandelaar duikt op in Wijchen

Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is nu opnieuw een verzoek tot handhaving ingediend. In Lelystad bleek dat de paspoorten van de dieren onjuiste informatie bevatten over herkomst en leeftijd. Ook is aangetoond dat gebruikgemaakt werd van valse inentingsbewijzen die niet door de fabrikant waren afgegeven.
Een inval door de NVWA en de politie heeft er niet voor gezorgd dat de handelaar nu in Wijchen zaken doet. "De NVWA doet er tot op de dag van vandaag niets tegen en ook Marktplaats faciliteert de broodfok puppyhandel als vanouds", zegt Karen Soeters van House of Animals.

Te vroeg om te oordelen

De NVWA laat in een reactie aan Omroep Gelderland weten het handhavingsverzoek van House of Animals na aanleiding van de handel in Wijchen serieus te nemen. "Inspecteurs van de NVWA richten zich op de aanpak van ernstige misstanden bij bedrijfsmatige hondenhandelaren en ernstige dierenwelzijnsproblemen. Het is op dit moment te vroeg om te oordelen of daar sprake van is bij de casus waar House of Animals naar refereert", aldus een woordvoerder.
De NVWA laat verder weten dat het in Lelystad bij een waarschuwing is gebleven omdat het dierenwelzijn en de volksgezondheid volgens de inspectie niet direct in het geding waren.

Dodelijke afloop

"Illegale hondenhandel is een belangrijk onderwerp", stelt de NVWA. "Het grootste risico bij illegale hondenhandel is de import van niet of niet goed gevaccineerde honden uit landen waar rabiës (hondsdolheid) voorkomt. De NVWA wil Nederland rabiësvrij houden, want als iemand is gekrabd, gelikt of gebeten door een rabide (besmette) hond en deze persoon vertoont de symptomen, dan heeft het een dodelijke afloop."
Ook Marktplaats zegt de doen wat ze kunnen tegen malafide hondenhandel. "We kennen de zienswijze van House of Animals en zijn ook meermaals in gesprek geweest, maar verschillen van mening over de aanpak van dit probleem", zegt een woordvoerder tegen Omroep Gelderland. "Net als zij, zijn we tegen alle illegale handel in huisdieren."
Marktplaats zegt van alles te ondernemen tegen de handel, onder meer in overleg met de NVWA. Zo is bijvoorbeeld de honden- en kattencategorie op Marktplaats betaald gemaakt, waarbij de betaalgegevens gebruikt kunnen worden om mogelijk foute aanbieders beter en sneller op te sporen.

Burgemeester: hij moet weg

Burgemeester Marijke van Beek van Wijchen is glashelder over hoe ze tegen de situatie aankijkt: "Hij moet weg. Er vinden activiteiten plaats die daar niet gewenst en niet geoorloofd zijn. En dus krijgt hij een brief dat we handhavend zullen optreden."
Een gemeente kan vooralsnog alleen handhaven op een bestemmingsplan. Karen Soeters van House of Animals ziet dat als een groot probleem om de malafide hondenhandel de kop in te kunnen drukken. Wat het lastig maakt, is dat misstanden moeilijk aan te tonen zijn, er heel veel handelaren zijn en verschillende instanties met de aanpak belast zijn. Het kan nu dus gebeuren dat een handelaar die van een gemeente moet vertrekken ergens anders weer opduikt.
De Hongaarse hondenhandelaar uit Wijchen wil niet op camera reageren en wenst anoniem te blijven. Hij laat Omroep Gelderland in een uitgebreide reactie weten dat hij altijd alles volkomen legaal en volgens de regels heeft gedaan. Hij vindt dat hij onterecht beschuldigd wordt en meldt dat hij in overleg met zijn advocaat zich zal verzetten tegen zijn gedwongen vertrek uit Wijchen. Ook gaat hij aangifte doen tegen House of Animals.
De politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit benadrukken dat illegale hondenhandel niet kan zonder kopers. De NVWA geeft op haar website tips aan consumenten die willen voorkomen dat ze meewerken aan die onwettelijke verkoop van honden.