Nieuws

Van chef pizzabakker naar kapper met hulp van Solid Road

Luai geeft les aan Mohamad.
Luai geeft les aan Mohamad. © RN7
NIJMEGEN - De Nijmeegse stichting Solid Road helpt statushouders hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen door trainingen aan te bieden. Luai Khosh, eigenaar van kapsalon Luai Hairstyling, was zelf ook vluchteling en wil nu anderen helpen door ze een kans te geven. Tien vluchtelingen volgen nu een basis kapperstraining bij zijn kapsalon.
"Ik kom oorspronkelijk uit Irak en woon al 24 jaar in Nederland. Ik heb pas in Nederland het kappersvak geleerd. Ik wilde dat er zoiets (de begeleiding van Solid Road, red.) bestond toen ik in Nederland kwam, want ik moest alles zelf uitzoeken", vertelt Khosh aan mediapartner RN7.
"Het is echt belangrijk dat vluchtelingen ontdekken waar ze goed in zijn", legt Yvonne Bussche van Solid Road uit. "Sommige van onze cursisten hebben altijd gedroomd om kapper te worden, maar nooit de kans gehad om dit uit te proberen. Wij bieden ze de kans om gratis te ontdekken of dit echt iets voor ze is en of ze hier dan ook hun beroep van willen maken."
Bekijk de reportage:

Baan vinden is moeilijk

Khosh legt uit dat de meeste van de cursisten moeite hebben met het vinden van een baan. "Ze worden gewoon niet aangenomen of krijgen niet de mogelijkheid om werkervaring op te doen", legt hij uit. "Ja, de Nederlandse taal speelt daarbij een rol."
Solid Road willen de vluchtelingen ook hiermee helpen. Tijdens de cursus wordt er zo veel mogelijk Nederlands gepraat én ook aandacht gegeven aan de Nederlandse sociale vaardigheden. "Maar", vertelt Khosh, "ik heb ook een paar cursisten die heel goed Nederlands spreken en die komen dan weer niet aan een baan vanwege hun leeftijd."
Belal Khapaza komt uit Syrië en is nog een beetje verlegen als het gaat om Nederlands praten. "Ik ben in mijn eigen land chef pizzabakker geweest", vertelt hij. Samen met zijn vrouw woont hij nu vijf jaar in Nederland. Hij heeft het hier erg naar zijn zin, maar door de taal is het er nog niet van gekomen een beroepsopleiding te volgen. Hij zou er wel mee verder willen, vertelt hij. Khapaza heeft nu vijf weken les gevolgd en krijgt vanmiddag zijn certificaat.

Extra gemotiveerd

"Wat we bereikt hebben, is dat we nu al weten wie hier echt mee verder wil gaan. Eerst hadden de cursisten een passie en verlangen, en nu zijn er die ook echt het vak in willen", vertelt Bussche. "En hierdoor zijn ze ook extra gemotiveerd om nog beter Nederlands te leren."
Khosh heeft laten weten twee cursisten uit de groep aan te nemen als leerling kapper. Solid Road geeft momenteel ook nog horecatrainingen bij een chef-kok, maar door de huidige coronamaatregelen zullen alle trainingen voorlopig even op een laag pitje komen te staan. Ze blijven echter op zoek naar nieuwe werkervaringsplekken.