Nieuws

Grootste openbare waterstoftankstation van Europa op plek getakeld

Het waterstoftankstation wordt op zijn plek getakeld
Het waterstoftankstation wordt op zijn plek getakeld © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Het grootste openbare waterstoftankstation van Europa is in Doetinchem op zijn plek getakeld. Vanaf half december kunnen eigenaren van voertuigen op waterstof er tanken. Het is nog niet bekend wanneer de waterstofbussen van Arriva aan de pomp staan.
“In de containers zit alles om straks met waterstof te gaan tanken”, zegt directeur Paul Kuster van Kuster Olie over de installatie. De afgelopen maand zijn er al grondwerkzaamheden uitgevoerd bij het tankstation aan de Wijnbergseweg.
Bekijk hier hoe de eerste onderdelen op z'n plek worden gezet.
Grootste openbare waterstoftankstation van Europa op plek getakeld
“De containers kunnen de waterstof die wordt aangevoerd comprimeren in hogedrukcilinders tot ongeveer 500 en 1000 bar”, zo legt Kuster uit. In deze cilinders ligt de waterstof in gasvorm te wachten op een klant. Zodra deze zich meldt bij de dispenser, vloeit de waterstof vanuit de hogedrukcilinders in het voertuig.”
Doetinchem krijgt daarmee het tiende openbare waterstoftankstation van Nederland. “Het wordt het grootste openbare waterstoftankstation van Europa”, vertelt Kuster. “In Groningen ligt een grotere, maar die staat achter een hekwerk. Ons station staat aan de openbare weg en iedereen kan komen tanken.”

'Kip-en-het-ei-verhaal'

Het blijft wel onduidelijk hoeveel mensen gebruik gaan maken van het waterstoftankstation, omdat het rijden op waterstof nog vrij onbekend is. Volgens het bedrijf rijden er maar 25 waterstofauto's in de Achterhoek rond.
“Het is een beetje het kip-of-het-ei-verhaal”, zegt Kuster. “Zolang er geen stations zijn, zijn er ook geen auto’s. De auto’s die er nu rijden zijn niet voldoende om het waterstofstation rendabel te krijgen." Het dichtstbijzijnde waterstoftankstation ligt op dit moment in Arnhem. Kuster: “We hebben de hoop dat mensen die straks op dat traject reizen, een waterstofauto gaan aanschaffen."

Voorlopig geen waterstofbussen

Ook tien waterstofbussen van Arriva zouden er vanaf december gaan tanken, maar door de brand van eind oktober in een werkplaats van Arriva in Doetinchem is dat uitgesteld. De vervoersmaatschappij zegt eerst het onderzoek naar de brand af te willen wachten.
Tot die tijd blijven de bestelde waterstofbussen in Polen en is het onduidelijk wanneer de waterstofbussen in de Achterhoek de weg op gaan. “Laten we hopen dat het allemaal meevalt en dat de bussen begin volgend jaar alsnog de weg op kunnen”, aldus Kuster.

Waterstof uit de Achterhoek

Nu wordt waterstof nog aangeleverd vanuit Antwerpen, waar het vrijkomt bij het productieproces van een chemische fabriek. Kuster streeft ernaar zo snel mogelijk waterstof te leveren uit de regio.
“In het gebied Azewijn/Netterden, in de Liemers en in Zutphen zijn initiatieven gaande om grootschalig groene waterstof op te wekken”, weet Kuster. “We zijn een Achterhoeks bedrijf, dus het zou mooi zijn, ook qua transportkosten, als we waterstof gewoon uit de Achterhoek kunnen halen.”