Nieuws

Gelderland-Zuid telt recordaantal besmettingen op één dag, mede door storing

Gelderland-Zuid telde in één dag bijna 1000 besmettingen.
Gelderland-Zuid telde in één dag bijna 1000 besmettingen. © ANP
NIJMEGEN - De regio Gelderland-Zuid heeft in de afgelopen dag een nieuw Nederlands record gevestigd. Nog nooit heeft een regio in één dag tijd zo veel positieve coronatests geregistreerd, vergeleken met het aantal inwoners. Dat cijfer kan voor een deel wel te maken hebben met een telecomstoring zaterdag bij de GGD'en.
Vanuit Gelderland-Zuid kwamen tussen zondagochtend en maandagochtend 975 positieve tests. Alleen in de gemeente Nijmegen gaat het al om 296 nieuwe coronagevallen.
Omgerekend gaat het in de hele regio om 172,9 gevallen op elke 100.000 inwoners. Amsterdam-Amstelland had het vorige record, met 150,3 positieve tests op elke 100.000 mensen op 11 juli.
GGD'en konden door de telecomstoring op zaterdag pas later hun testuitslagen doorgeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het cijfer van zondag viel daardoor te laag uit. Op maandag en mogelijk ook in de komende dagen kan het aantal positieve tests juist iets hoger uitvallen, doordat de gemiste meldingen alsnog binnenkomen.

2232 besmettingen in heel Gelderland

Gelderland-Zuid had op zondag inderdaad een buitengewoon laag aantal positieve tests. Die dip zou de piek op maandag kunnen verklaren. Een woordvoerder kan daar geen duidelijkheid over geven. “Dat is voor ons moeilijk om na te gaan”, zegt hij.
In heel onze provincie zijn in de afgelopen 24 uur 2232 mensen positief getest op corona. In Gelderland-Midden kwamen er 689 coronagevallen bij en in Noord- en Oost-Gelderland ging het om 568 besmettingen.