Rijk van Nijmegen / Achterhoek

Zevenheuvelenloop op laatste moment toch afgelast

De laatste editie in 2019
De laatste editie in 2019 © ANP
NIJMEGEN - Er is dit weekend geen Zevenheuvelenloop en geen Zevenheuvelennacht. Het tweedaagse hardloopevenement kan ook dit jaar niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Dat heeft de organisatie zojuist bekendgemaakt.
Vanwege de jongste coronamaatregelen van afgelopen vrijdag en het hoge aantal besmettingen heeft de organisatie intensief overlegd met de betrokken gemeenten, veiligheidsdiensten en sponsoren. De grote vraag was of, en in welke vorm het evenement op zaterdag en zondag door zou kunnen gaan. Hieruit is geconcludeerd dat het door laten gaan niet verantwoord is. Daarom is door de gemeente Nijmegen, mede op basis van een negatief advies van de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), het besluit genomen de Zevenheuvelenloop, de Zevenheuvelennacht en de Mini Zevenheuvelenloop niet door te laten gaan. In totaal zouden aan de wedstrijden zo'n 30.000 mensen meedoen.
Tekst gaat verder onder de video.
Wéér streep door Zevenheuvelenloop

Directeur voelt mee met lopers

Alexander Vandevelde, directeur van Stichting Zevenheuvelenloop, zegt dat alles geprobeerd is om een veilig evenement neer te zetten: “Onze dankbaarheid gaat uit naar de gemeente Nijmegen voor alle inzet en natuurlijk ook naar iedereen die ons tot het laatste moment gesteund heeft in onze zoektocht naar een veilige editie. We voelen mee met de teleurgestelde lopers die uitkeken naar onze herfstklassieker."

Burgemeester teleurgesteld

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls is teleurgesteld, maar ook realistisch: “In de huidige situatie kon helaas alleen de conclusie worden getrokken dat doorgang van het evenement momenteel niet verantwoord is. Al die mensen die door de straten hardlopen, de lengte van het parcours en daarmee de praktische onmogelijkheid om publiek te reguleren, bleken in combinatie met de geldende coronamaatregelen niet realistisch."
Bruls vindt het jammer dat nu juist een sportevenement niet kan doorgaan: "Wij mogen niet werken met coronatoegangsbewijzen voor de deelnemers. Dat had wat mij betreft de moeite waard geweest om te laten plaatsvinden. Dan was het dus omgedraaid, want dan zouden coronatoegangsbewijzen zorgen dat de samenleving functioneert. Maar we kunnen het evenement niet afzetten met hekken, want dan moet je alle bezoekers en bewoners achter de hekken zetten."

Afhandeling

De organisatie gaat zich nu buigen over de afhandeling met sponsoren, leveranciers, lopers en andere betrokkenen. Ingeschreven lopers ontvangen volgende week bericht over retournering van een deel van het inschrijfgeld.