Nieuws

Graven naar zestiende-eeuwse vestingwerken in Arnhems park: 'Bijzondere kans'

Veldarcheoloog Sebastiaan van der Gaag bij de zojuist gegraven sleuf.
Veldarcheoloog Sebastiaan van der Gaag bij de zojuist gegraven sleuf. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Deze week startte de opgravingen naar mogelijke archeologische vondsten bij het Arnhemse Coehoornpark. In het voorjaar moet er de bouw van onder meer appartementencomplexen en creatieve bedrijfsruimtes beginnen. Dat biedt nu een 'vrij bijzondere kans' om op zoek te gaan naar overblijfselen uit de zestiende eeuw, weet stadsarcheoloog Martijn Defilet.
En er is alle aanleiding om juist op deze plek archeologie te verwachten, stelt Defilet. "Als je de historische kaarten bekijkt, zie je al dat hier vestingwerken liggen. Meer specifiek een 'ravelijn': dat is een soort eilandje dat in een vestinggracht lag. Dat is al interessant om onderzoek naar te doen. Dat doen we namelijk niet zo veel."
Bekijk hier de eerste graafwerkzaamheden:
Graven naar zestiende-eeuwse vestingwerken in Arnhems park: 'Bijzondere kans'
Maar ook de Oude Kraan ligt in de buurt, vertelt Defilet. "Dat is een soort voorstadje geweest, waar heel veel bedrijvigheid was met de oude haven die hier lag. Daar kunnen we ook resten van vinden."

'Arnhem frontstad tegen Spanjaarden'

We hebben het dan over de periode van ongeveer 1580-1634, verduidelijkt de stadsarcheoloog. "De Spaanse tijd. Arnhem was een soort frontstad in de strijd tegen die troepen. Daarom werd de stad versterkt. De oude verdedigingswerken die al na 1233 werden opgericht, werden in die periode van een extra versterking voorzien. Zo werden er extra grachten aangelegd, hoornwerken en dus de ravelijnen."
Verder is er aan de andere kant van het park 'de Kleine Eusebius', uit de negentiende eeuw. "Die is nog niet zo lang geleden gesloopt. Daar kun je de funderingsresten van terugvinden", legt Defilet uit.

Donderdag weten we meer

De eerste sleuf die is gegraven, leverde niet direct resultaat op. "Maar we zijn pas een halve dag bezig, dus de verwachtingen zijn nog steeds in stand", houdt Defilet de hoop levend. "We gaan tot en met donderdag door. Dan weten we of hier archeologie zit."
Mochten daar 'waardevolle resten' tussen gevonden worden, kan er een uitgebreidere opgraving volgen, weet Defilet. "Dan wordt er intensiever onderzoek gedaan. Hoe lang dat duurt, ligt echt aan de aard van de archeologie die wordt gevonden."
De eventuele vondsten zullen in principe naar het gemeentelijke archeologiedepot gaan. "Maar mocht er aanleiding toe zijn om een tentoonstelling te organiseren, dan zullen we dat zeker doen. Mensen moeten natuurlijk wel weten wat we hier vinden."

'Gele zand bereikt'

Voor vandaag is 'het gele zand' bereikt, toont veldarcheoloog Sebastiaan van der Gaag in de kuil achter ons. "Dat is de natuurlijke ondergrond. Dieper hoeven we dus niet." Ter hoogte van de voormalige Kleine Eusebius, heeft hij meer hoop op succes. "Daar kunnen we nog oude wallen vinden en daaronder mogelijk een voorstad. De vraag is of het verstoord is of met de afbraak van de kerk alles al is afgegraven."
"In Arnhem is maar beperkt iets terug te vinden dat je kunt koppelen aan de tijd dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden streed tegen de Spaanse overheersing", weet wethouder Roeland van der Zee. "Het zou mooi zijn als we iets terugvinden dat ons wat meer leert over Arnhem in die tijd."