Instellingen

Floortje (15) is allergisch voor een coronavaccin, hoe zit dat precies?

Het verhaal van Floortje maakt veel los.
Het verhaal van Floortje maakt veel los. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - De emotionele hartenkreet van Floortje (15) uit Zutphen, die vanwege een allergie geen vaccinatie kan krijgen, roept veel reacties op. Van lotgenoten tot ervaringsdeskundigen en medisch specialisten. Een allergie hoeft een vaccinatie namelijk niet in de weg te staan. Hoe zit dat?
Floortje had vorige week haar laatste behandeling tegen leukemie. Het gaat weer goed met haar, maar ze dreigt door het coronabeleid haar vrijheid toch niet terug te krijgen. Vanwege een allergie krijgt ze geen prik en dus geen QR-code. Bij een 2G-systeem zou ze dus nog steeds niet overal heen kunnen. Dat maakte veel los onder de volgers van Omroep Gelderland op social media. Velen uitten hun medeleven, maar er reageerden ook mensen met mogelijke oplossingen.

'Maak een afspraak met een allergoloog'

Een van die mensen is Rick Rösker. Hij is internist allergoloog-immunoloog en reageert op persoonlijke titel. Volgens hem hoeft een allergie een vaccin niet in de weg te staan. "Het is complex", legt hij uit. "Want in de medische wetenschap zijn veel specialisten met hele specifieke kennis. Zo weten veel artsen niet exact hoe een allergie in elkaar steekt. Allergologen weten dat wel."
Floortje verdraagt de stof polyethyleenglycol (PEG) niet. Dat bestandsdeel zit in coronavaccins, maar zat ook in de chemokuren die Floortje kreeg. De allergie zorgde bij Floortje voor een ernstige allergische reactie.
Ik adviseer allergische mensen om via hun huisarts of ziekenhuis een afspraak te maken met een allergoloog
"Er bestaan PEG-vrije vaccins", reageert Rösken. "Zo zit het niet in het Janssen-vaccin. Daarnaast kunnen mensen met een PEG-allergie meestal wel gevaccineerd worden, al dan niet onder toezicht van een allergoloog in het ziekenhuis. Als mensen het vanwege hun allergie niet aandurven om zich te laten prikken, adviseer ik ze dus om via hun huisarts of het ziekenhuis een afspraak te maken met een allergoloog."
Daarnaast wijst Rösken ook op een interview met internist, allergoloog en immunoloog Maurits van Maaren. Daar staat meer informatie over allergieën en vaccins. Het Janssen-vaccin is op dit moment niet beschikbaar voor minderjarigen en dus geen optie voor Floortje.

Allergisch en toch geprikt

Ook Anja uit Twello reageerde op het relaas van Floortje. Haar 18-jarige zoon lijdt aan leukemie en ook hij kampt met een allergie voor PEG. Hij wordt in hetzelfde ziekenhuis behandeld als Floortje. Toch is hij wel gevaccineerd. "Mijn zoon is ouder en heeft de prik gehad toen hij de oproep kreeg", vertelt Anja. "Hij heeft zijn twee prikken gekregen op een gewone priklocatie. Toen hij in aanmerking kwam voor de derde prik, kregen we te horen dat hij die niet mocht vanwege zijn allergie."
Bekijk de reportage die Omroep Gelderland eerder over Floortje maakte:
Leukemiepatiënt Floortje (15) kan met 2G nergens naartoe
Dit riep vraagtekens op bij Anja. "Hij kreeg wel een allergische reactie van de chemokuur, maar niet van de eerste twee prikken. Via de behandelend arts kwam ik in contact met een viroloog van het ziekenhuis, een specialist op dit gebied. In overleg krijgt mijn zoon nu binnenkort zijn derde prik. Hierbij wordt wel rekening gehouden met de chemokuren, want zijn weerstand moet hoog genoeg zijn. Mijn zoon krijgt de prik dus wel, maar de ene allergie is de andere niet."
Anja's zoon heeft eind juli zijn laatste chemokuur. Ze laat weten dat zijn behandeling voorspoedig verloopt.

'Zeer zeldzame ziekte'

Het is dus niet onmogelijk om toch een vaccinatie te krijgen als je allergisch bent voor een van de bestandsdelen. Maar artsen en ervaringsdeskundigen adviseren om hier wel de juiste specialisten bij te halen. Is dit ook een oplossing voor Floortje?
"In de eerste instantie hadden we nog geen contact gehad met een allergoloog", zegt Neeltje Verpoorten, de moeder van Floortje. "Maar daar heb ik basis van dit advies wel naar gevraagd bij het ziekenhuis. Daar hoorden we dat Floortje hier niet voor in aanmerking komt. Haar ziekte komt namelijk voort uit een zeer zeldzaam syndroom. Daarbij was haar allergische reactie ook zeldzaam heftig. Een speciaal covid-team heeft geoordeeld dat vanwege de achtergrond van haar ziekte en de allergie een vaccin te gevaarlijk is voor haar."
De zeldzame situatie van Floortje zorgt er dus voor dat een vaccin er nu niet voor haar in zit. "We hebben een uniek kind", zegt haar moeder. "Alleen niet op de manier waarop we het zouden willen."
Mogelijk komt er voor Floortje hulp uit politieke hoek. Ze is maandagavond tijdens de raadsvergadering van de gemeente Zutphen uitgenodigd om te spreken over haar situatie. De Zutphense hoopt dat er nog een aanpassing in het beleid komt, voor mensen die door de eventuele 2G-maatregel tussen wal en schip geraken.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!