Nieuws

Testlocaties stromen vol: amper afspraken mogelijk

Een coronatest in uitvoering, ter illustratie
Een coronatest in uitvoering, ter illustratie © ANP
Het is druk bij testlocaties in Gelderland, het is amper mogelijk om afspraken te maken. In Nijmegen en Zaltbommel kan het sowieso niet via de site.
Wie vanuit Arnhem een test wil, kan uiteindelijk - na meerdere pogingen - in Wehl terecht, vanuit Ede moet je naar Amersfoort en van Apeldoorn eindig je ook in Amersfoort of in Zwolle.
Het aantal testaanvragen stijgt al enkele weken, maar nu is er echt een piek, zegt de GGD Gelderland-Midden. "Dat is vaak na persconferenties", vertelt een woordvoerder. "Dan wordt er nog meer gehoor gegeven aan testoproepen." Ook de GGD Noord- en Oost Gelderland ziet een sterke stijging. "We zijn met man en macht aan het opschalen om de acute en onvoorziene testvraag aan te kunnen", stelt een woordvoerder.

Bellen bij drukte

Bij drukte roepen de GGD's op om te bellen om toch een afspraak te maken. "Normaal proberen we je dan op dezelfde dag een plekje te geven. Als nu 's ochtends belt, dan kan je pas de volgende ochtend terecht", merken ze bij de GGD Gelderland-Midden.
Noord- en Oost Gelderland hoopt met het opleiden snel de doorlooptijden in te korten. "Voor nu, laten we allemaal ons steentje bijdragen en onnodige contacten vermijden. Blijf thuis bij klachten, maar een afspraak en wacht thuis op de uitslag. We moeten het echt samen doen."