Nieuws

Leukemiepatiënt Floortje (15) is bang dat ze door 2G nergens meer naartoe kan

Floortje is bang dat ze door de 2G-regel straks nergens meer naartoe kan.
Floortje is bang dat ze door de 2G-regel straks nergens meer naartoe kan. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Drie jaar lang vocht Floortje Haank (15) uit Zutphen tegen leukemie. Net nu het weer goed gaat, dreigt ze door het coronabeleid nergens meer naartoe te kunnen. Floortje is namelijk allergisch voor het coronavaccin en valt bij een 2G-systeem buiten de boot.
Floortje had deze week haar laatste behandeling tegen leukemie. “Met 12 jaar is mijn leven stopgezet. Dan ben je ineens 15 en moet je weer verder. Ik ben nu een stuk ouder en ik mag veel meer. Maar dan komt Mark Rutte en die zegt: ‘Nee, je blijft nog maar even binnen’.”
Floortje doet haar verhaal:
Leukemiepatiënt Floortje (15) kan met 2G nergens naartoe
Daarmee doelt ze op het nieuwe toegangsbeleid 2G, waar demissionair premier Rutte en minister Hugo de Jonge het vrijdagavond tijdens de persconferentie over hadden. Tot de groep '2G' worden mensen gerekend die volledig zijn gevaccineerd óf zijn genezen van een coronabesmetting. Een café kan er straks misschien voor kiezen om alleen deze groep toe te laten, en niet mensen die alleen een negatieve test hebben (3G).
Dat Floortje zich niet kan laten inenten, komt omdat er in coronavaccins een stof zit die ze niet verdraagt. Het gaat om polyethyleenglycol (PEG), dat ook in één van haar chemokuren zat.
Ik zat te huilen in de woonkamer
Vaccineren is daarom geen optie voor haar, ondanks dat ze wel een oproep kreeg om zich te laten prikken. “Ik was aan het dansen in de kamer. Maar de dag erna kreeg ik een brief dat ik toch niet mocht, omdat ik allergisch ben. Toen zat ik te huilen in de woonkamer. Ik kreeg toch niet mijn vrijheid terug.”
Volgens haar moeder Neeltje Verpoorten heeft Floortje de afgelopen jaren geïsoleerd geleefd. “Daarom is ze ook best wel flink depressief geweest. Maar met het einde in zicht was ze aan het opbloeien. Ze wilde weer eens wat met vriendinnen afspreken. Gewoon de dingen die een meisje van 15 hoort te doen.”
“Ik wil gewoon genieten en blij zijn”, zegt Floortje met een trilling in haar stem. “Ik wil niet weer depri worden.”

Aanpassing?

De Zutphense hoopt dat er nog een aanpassing in het beleid komt, voor mensen die door de eventuele 2G-maatregel tussen wal en schip geraken. “Ik vind echt dat iedereen zich moet laten vaccineren. Maar ze moeten wel even iets bedenken voor mensen die het niet kunnen en ook verder willen met hun leven. Niet dat ze binnen worden opgesloten, omdat er een paar mensen zijn die zich niet willen laten inenten.”