Nieuws

Yogaleraar stopt er abrupt mee: 'Ik wil geen mensen zonder QR-code weigeren'

Yoga docent Anne Bjorndal uit Velp tijdens een yogales
Yoga docent Anne Bjorndal uit Velp tijdens een yogales © Omroep Gelderland
VELP - Verbaasd zijn ze. Wanhopig worden ze. Veel yogascholen, ook in onze provincie, weten het niet meer. Door de coronamaatregelen van de regering zitten de yogi's in zwaar weer. Beoefenaars laten het afweten door de maatregelen.
Het zorgt voor veel onbegrip in de yogascholen. In deze tijd waarin stress en angst door corona hard om zich heen grijpen en de wachtlijsten voor geestelijke bijstand alleen maar langer worden, wordt het yogascholen zó moeilijk gemaakt om hun ontspannende en heilzame lessen te geven. "En dat terwijl yoga in deze tijd zoveel geestelijk leed kan voorkomen", zegt yogadocent Paulien Borst.

Verbinden

Paulien geeft al zes jaar les. Maar nu ze te maken krijgt met de steeds scherper wordende coronamaatregelen stopte ze deze week abrupt met lesgeven. "Ik wil gewoon geen controle doen. Want controleren betekent dat je mensen ook moet weigeren als ze geen QR-code kunnen laten zien. Terwijl ik in mijn lessen vertel van het yogaprincipe om iedereen gelijk te behandelen. Yoga betekent ook 'verbinden'."
Yogaleraren leggen uit wat hun probleem is met de coronaregels:
Yogascholen hard getroffen door nieuwe coronaregels
Het bezoeken van een yogales betekent op dit moment extra drempels die genomen moeten worden. "Door het samen te beleven heeft het meerwaarde", zegt Borst. "Voor mensen die geen yoga beoefenen ziet yoga er uit als wat gymnastiekoefeningen op een mat, waardoor je spieren soepel blijven. Ik denk dat veel mensen zich niet realiseren dat het veel verder gaat dan dat. Yoga voegt veel meer toe."
Paulien gaat letterlijk een ander pad bewandelen. "Ik heb nu het idee opgevat om buiten yogales te geven", zegt Borst. "In de vorm van wandelmeditaties. Daarmee combineer je het wandelen met het ritme van de ademhaling. Het is een idee dat broedt en het mag even de tijd hebben, voordat er weer iets nieuws komt."

Minder inkomsten

Het zijn niet alleen de worstelingen met de yoga-filosofie die voor onrust zorgen. Ook praktische zaken als het afstand houden en het maximale aantal deelnemers in de ruimte zorgt voor minder inkomsten. Docent Anne Bjorndal, die al 40 jaar lesgeeft in Velp, mag net zoals iedereen nog maar vier personen in haar tot yogastudio omgebouwde appartement hebben. "Dat betekent veel minder inkomsten terwijl we geen overheidssteun krijgen. Dit trekken veel yogadocenten niet langer meer."

Minder beoefenaars

Er is nog een derde probleem. Door alle maatregelen komen er veel minder beoefenaars op de lessen af. Volgens de Vereniging van Yogadocenten Nederland is het landelijke beeld dat 30 tot 40 procent minder beoefenaars op de lessen afkomen. De controles op QR-codes zorgen voor afzeggingen. "Terwijl we het in deze tijd zo nodig hebben om even te ontspannen, even stil te zijn binnenin. Dat heilzame effect onderschrijft iedere arts of dokter", aldus de vereniging. "Het wordt tijd dat de regering dit inziet."
Voor sommige yogaleerlingen werkt het prima om thuis op een matje de yogaoefeningen te doen, maar de meeste leerlingen missen het contact in de yogaschool. "In je eigen omgeving is het toch moeilijker om de discipline op te brengen om met yoga bezig te zijn", zegt Bjorndal. "Het contact tijdens een yogales werkt toch beter. Ik kan ze dan ook beter rechtstreeks corrigeren", zegt Bjorndal.
Anne hoopt dat leerlingen zich toch weer op gaan geven om naar een yogales te komen. "Het blijft een onzekere tijd, maar ik hoop dat ik wat meer lessen kan gaan geven, zodat de groepsgrootte beperkt kan blijven."