Nieuws

Uniek in Nederland: ouders nemen basisschool over

De Horsthoekschool in Heerde.
De Horsthoekschool in Heerde. © Omroep Gelderland
HEERDE - Al sinds 1998 zijn er gesprekken met de gemeente, maar vandaag is de grote dag. Ouders van de leerlingen de Horsthoekschool in Heerde nemen de school over. Vanmiddag wordt de laatste handtekening bij de notaris gezet. "Het is fantastisch", zegt Jos Groothedde, woordvoerder van de oudergroep.
Groothedde kijkt al lang uit naar deze dag, want de overname zat er al een tijdje aan te komen. "We hebben ons nu ongeveer een jaar goed kunnen voorbereiden op vandaag", legt Groothedde uit. "Want nadat we vanmiddag de handtekening zetten, is het echt definitief en kunnen we niet meer terug", lacht hij.
Ouders nemen basisschool over
De ouders nemen het gebouw over, ze gaan niet over het onderwijs, dat verzorgt een onderwijsinstelling. Met de krabbel komt er een eind aan een jarenlange strijd van de ouders om het schoolgebouw te behouden. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de school ging verhuizen naar een ander multifunctioneel gebouw in Heerde. Dit omdat het schoolgebouw oud is en omdat er veel asbest in het pand is verwerkt.
"Maar omdat de school een bijzonder karakter in het buitengebied heeft, hebben we dat nooit gewild", gaat Groothedde verder. "We zeggen niet dat er met het andere gebouw wat mis is, maar de school moet gewoon op deze plek blijven." Dat ouders nu de school overnemen, is uniek in Nederland. "Daarom heeft het misschien ook wel zo lang geduurd. Het is niet eerder voorgekomen en er was juridisch veel onduidelijk. Al die onduidelijkheid is nu weggenomen."

Verantwoordelijkheid

Groothedde realiseert zich dat er bij het hebben van een school ook veel verantwoordelijkheid komt. De plannen om eerst grondig te gaan verbouwen, liggen al klaar. "Er is ongeveer vijftien jaar geen onderhoud aan het gebouw gepleegd. Dus het is wel tijd voor een likje verf."
Ook staat het saneren van het asbest op de planning. "We hebben ontzettend veel zin te gaan beginnen."