nieuws

Noodkreet richting Den Haag: Miljoenen nodig voor bruine vloot

Miljoenen extra nodig voor bruine vloot
Miljoenen extra nodig voor bruine vloot © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Als er niet meer geld wordt vrijgemaakt voor de bruine vloot die rondvaart op de Veluwerandmeren, dreigt deze op termijn te verdwijnen. Dat is de noodkreet van verschillende samenwerkende organisaties. Burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk heeft namens die organisaties een brandbrief gestuurd naar Den Haag. Het water staat de historische schepen aan de lippen. Er zijn de komende jaren miljoenen euro's nodig om de historische schepen te bewaren voor Nederland.
Ruud Stam is een van de beroepsschippers van de bruine vloot. Een groep van in totaal zo'n 400 historische zeilschepen die op de Nederlandse randmeren rondvaart. De sector heeft weliswaar al wat corona-steun gekregen uit Den Haag, maar de schippers hebben het zwaar. Ook Ruud heeft veel reparaties en onderhoud even uitgesteld. "Een heel mooi voorbeeld is dat er vorige winter allerlei keuringskosten waren", vertelt Stam. "Er was geen geld om andere investeringen te doen. Deze winter ga ik eindelijk de ramen eens aanpakken op het schip. Dat stond al op mijn verlanglijstje. Maar dit soort dingen stel je gewoon uit."
Tekst gaat verder onder de video:

Sloop

Ook burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk, tevens voorzitter van de Vereniging Zuiderzeegemeenten, maakt zich zorgen: "Veel schippers maken zich grote zorgen over de toekomst van hun schepen. Ze hebben de financiële middelen niet door de corona-crisis om goed onderhoud te kunnen plegen, doordat veel evenementen worden afgezegd. We maken ons zorgen over de toekomst van de bruine vloot. Die willen we heel graag behouden voor Nederland, maar als we niet uitkijken kunnen de ondernemers en stichtingen het niet meer financieren, waardoor de bruine vloot naar het buitenland zou kunnen vertrekken. Of erger nog naar de sloop."

Cultureel erfgoed

Het komende jaar is er 1 miljoen euro nodig vanuit Den Haag, daarna 2,5 miljoen euro per jaar. De Schepen van de bruine vloot moeten worden aangemerkt als cultureel erfgoed vinden de samenwerkende instanties. "Dat er aandacht is aan de ene kant voor de financiering van de schepen op de langere termijn om ze te behouden voor ons land", legt Van Schaik uit. "Maar aan de andere kant dat er ook aandacht is voor de kwaliteit van de schepen, maar ook de kennisoverdracht, zodat ook in de toekomst de schepen kunnen blijven varen en onderdeel blijven uitmaken van het decor van ons landschap."
"Dit moet gewoon behouden blijven", vult schipper Ruud Stam aan. "De burgemeester van Harderwijk zet zich er erg voor in dat we ook als cultureel erfgoed gezien gaan worden. En dat geeft een goed gevoel dat je er niet helemaal alleen voor staat."