Nieuws

QR-codes zijn niet te scannen zonder mobiel bereik, weten ze in Woold

Het scannen van de QR-code bij de geitenkaasboerderij in Winterswijk
Het scannen van de QR-code bij de geitenkaasboerderij in Winterswijk © Omroep Gelderland
WOOLD - Bert Kots van geitenkaasboerderij De Brömmels in het Woold bij Winterswijk had het de afgelopen week lastig met het scannen van de QR-codes in de CoronaCheck-app. Door het slechte mobiele bereik in het buurtschap konden sommige bezoekers, die het proeflokaal van de geitenkaasboerderij wilden bezoeken, de QR-code niet laden. Door het plaatsen van een extra antenne door mobiele provider VodafoneZiggo lijkt aan dat probleem een eind te zijn gekomen.
“Ik ben daar heel echt blij mee”, zegt Kots. “Je wilt gewoon dat iedereen mobiele ontvangst heeft.” Dat was de afgelopen tijd voor veel bezoekers van de geitenkaasboerderij niet zo vanzelfsprekend. De zendmast, die sinds een aantal jaren in het buurtschap Woold staat, zorgt alleen voor beter mobiel bereik bij klanten van KPN. Klanten met een andere mobiele provider hadden vaak het nakijken.
Door het slechte bereik in het Woold was het bijna onmogelijk om QR-codes te scannen.
QR-codes zijn niet te scannen zonder mobiel bereik, weten ze in Woold
En dat levert ook problemen op bij het scannen van een QR-code die bezoekers moeten tonen als ze gebruik willen maken van het proeflokaal van de geitenkaasboerderij. Mensen kunnen daar terecht voor een bak koffie en het proeven van geitenkaas. “Van ons wordt verwacht dat wij de QR-code scannen, maar dan is het wel vervelend als je om de haverklap geconfronteerd wordt met mensen die de QR-code niet kunnen laten zien”, zegt Kots.
De afgelopen tijd heeft Kots al meerdere malen bezoekers de toegang tot het proeflokaal moeten weigeren. “Op een gegeven moment ben ik het wel een beetje gaan verwateren, want anders heb ik helemaal geen omzet meer”, vertelt Kots. “Je wilt eigenlijk gewoon handhaven, maar door de beperkingen aan de telefoonmast word je het recht om mee te kunnen doen ontnomen.”

'Je mag toch verwachten overal bereik te hebben'

Het slechte mobiele bereik in delen van het Woold is veel bewoners al jarenlang een doorn in het oog. “Vroeger kon je zelfs 112 niet bereiken”, zegt Kots. “Dat is gelukkig opgelost met de mast van KPN die in 2018 in gebruik werd genomen. Maar het duurt heel lang voordat andere telefoonmaatschappijen ook een antenne in de mast hangen.”
Kots vindt het gek dat providers daar zo lang mee wachten. “Iedereen in Nederland betaalt voor zijn mobiele telefoon abonnement, dan mag je ook verwachten dat je overal bereik hebt.”

Positieve verandering

VodafoneZiggo liet dit weekend aan Omroep Gelderland weten dat de antenne, die eerder dit jaar in de mast werd geplaatst, sinds een aantal dagen operationeel is. “Inmiddels zou het bereik beter moeten zijn”, laat een woordvoerder weten.
En dat klopt. Kots heeft gemerkt dat het mobiele bereik rond de geitenkaasboerderij sinds dit weekend verbeterd is. “Ik sprak vanochtend één van mijn medewerkers en die had nu beter bereik. Er is schijnbaar toch iets positiefs veranderd.”