Nieuws

Arie en Tineke kunnen zich geen leven voorstellen zonder Sinterklaas

Arie en Tineke Kornegoor in het Sinterklaasmuseum
Arie en Tineke Kornegoor in het Sinterklaasmuseum © Omroep Gelderland
NEEDE - In de vensterbank van hun woonkamer staat een groot beeld van Sinterklaas op zijn witte paard. De koffie drinken ze het hele jaar uit kopjes waar de Goedheiligman op staat afgebeeld. En achter in de tuin vinden we een heus Sinterklaasmuseum. Arie en Tineke Kornegoor uit Neede vieren eigenlijk elke dag het Sinterklaasfeest. “We kunnen ons geen leven zonder Sinterklaas voorstellen.”
Arie en Tineke openden in 2009 hun Sinterklaasmuseum 'Oh, kom er eens kijken'. Het staat vol met duizenden objecten die te maken hebben met de populaire bisschop. Er zijn poppenkastpoppen, puzzels, spelletjes, beeldjes, klompen, kaarsen, speculaasplanken, bierviltjes, borrelglaasjes, paraplu’s, doucheschuim en een volledige bibliotheek met honderden boeken. En overal staat Sinterklaas op.
Sinterklaasmuseum in Neede
Sinterklaasmuseum in Neede © Omroep Gelderland

Sinterklaas komt uit Turkije

Tineke begint haar rondleiding door het Sinterklaasmuseum altijd in bij de iconen. “Dat heeft te maken met de oorsprong van de verering van de heilig Nicolaas. Hij was de bisschop van Myra in het huidige Turkije. Toen hoorde dat bij het christelijke Byzantium. De eerste afbeeldingen van Sinterklaas staan op iconen uit de Grieks-orthodoxe kerk. We zijn ook in de grafkerk van Sint Nicolaas in Myra geweest, maar die was slecht onderhouden. Daar gaan we liever niet meer naar toe.”
Sinterklaasiconen in het Sinterklaasmuseum
Sinterklaasiconen in het Sinterklaasmuseum © Omroep Gelderland

Processie voor Sinterklaas

De overblijfselen van Sint Nicolaas zijn overgebracht van Myra naar Bari in Zuid-Italië. Daar zijn Arie en Tineke ook geweest. “Bari is prachtig,” zegt Arie met een grote glimlach op zijn lippen. “De inwoners dragen ieder jaar op 8 mei een gigantisch beeld van Sint Nicolaas door de straten van Bari in een processie. Daar loopt de hele stad voor uit. Iedereen was van de vroege ochtend tot de late avond aan het bidden voor Sinterklaas. Heel bijzonder om mee te maken.”
Kleine kopie van het beeld uit Bari
Kleine kopie van het beeld uit Bari © Omroep Gelderland

Lievelingsheilige

De eerste keer dat Sint Nicolaas in Nederland werd vereerd was in Nijmegen. De Byzantijnse prinses Theophanu nam ongeveer duizend jaar geleden haar favoriete heilige mee vanuit Constantinopel naar Noord-Europa. Ze was getrouwd met de keizer van het Heilige Roomse Rijk, waar ook het huidige Nederland onder viel. Op het Valkhof liet hun zoon Otto III een kapel oprichten ter nagedachtenis aan zijn moeder en aan haar lievelingsheilige. De Nicolaaskapel bestaat nog altijd. Later in de middeleeuwen werd Sinterklaas ook één van de populairste volksheiligen in Nederland.
Nicolaaskapel in Nijmegen
Nicolaaskapel in Nijmegen © Omroep Gelderland

De mooiste tijd van het jaar

Het is vooral de beleving die Arie en Tineke zo aanspreekt in het Sinterklaasfeest. “Het is gestoeld op de geschiedenis en het brengt huiselijkheid en gezelligheid,” vertelt Tineke. Arie vult haar aan. “Er zit een groot verhaal achter Sinterklaas. Het is een soort betovering. Dat vinden we heel mooi.” Het Sinterklaasmuseum in Neede is het hele jaar toegankelijk. “Meestal bellen bezoekers van tevoren, maar als we thuis zijn, is het museum geopend. Zeker in deze mooiste tijd van het jaar.”
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren iedere zaterdagochtend een exclusieve rondleiding op bijzondere locaties voor onze volgers. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.