Nieuws

Ellen Deckwitz (39) wint 'nieuwe' poëzieprijs: 'Johnny van Doorn was een fucking legende'

Ellen Deckwitz met De Johnny.
Ellen Deckwitz met De Johnny. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Na jaren van afwezigheid werd vrijdagavond de Johnny van Doornprijs voor het gesproken woord uitgereikt. Ellen Deckwitz won 'De Johnny'. "Ik voel me zo ontzettend vereerd. Johnny is gewoon een fucking legende", jubelt ze na afloop in het Arnhemse Posttheater, de thuisstad van de markante dichter.
Wel raar een oeuvreprijs op je 39ste, bedenkt Deckwitz. "Maar ik kan hier wel aan wennen", zegt ze glimlachend, het beeld van Johnny strelend dat ze zojuist uitgereikt heeft gekregen van zijn weduwe Yvonne van Doorn. "Dan maar moedig voorwaarts en hopen dat we de prijs waar blijven maken."
Bekijk hier hoe Ellen Deckwitz De Johnny wint:
Ellen Deckwitz wint teruggekeerde poëzieprijs.
Johnny had volgens Deckwitz een manier van voordragen die niemand aan zag komen. "Omdat hij aan de ene kant tegen heilige huisjes schopte, maar met zijn nieuwe stijl, energie en woordrijkheid ook weer nieuwe huisjes oprichtte." Deze prijs is volgens haar dus ook waardevol om de herinnering aan hem in leven te houden. Verder horen veel mensen liever poëzie dan dat ze die lezen, ervaart Deckwitz. "Dus is het belangrijk dat je daar ook prijzen voor uitdeelt: dat zet iets in een zonnetje."
Johnny van Doorn overleed 30 jaar geleden. Vandaag zou hij 77 jaar geworden zijn. Na zijn overlijden werd de Johnny van Doornprijs jarenlang elke twee jaar uitgereikt. Onder meer Simon Vinkenoog, Jules Deelder, Bart Chabot en Nico Dijkshoorn wonnen hem. Tot dat in 2012 stopte. Weduwe Yvonne is geweldig trots dat die na initiatief van verschillende dichters, instellingen en haarzelf nu toch weer tot bloei is gekomen.
"En dit is nog maar het begin", klinkt Yvonne overtuigd. "Misschien ben ik er over tien jaar niet meer bij, maar dan hoop ik dat hij nog wordt uitgereikt." Wel is ze blij dat ze niet in de jury zat, vertelt Yvonne een lans brekend voor de andere genomineerden Rodaan Al Galidi en Babs Gons.

'Hoop dat Johnny toekijkt'

"Ik hoop dat Johnny vanavond toekijkt", vervolgt Yvonne. "Of hij het mooi vindt, weet ik niet. Dat vraag ik hem later wel, als ik hem weer zie." Toch denkt ze van wel. "Ik weet zeker dat hij blij is dat De Johnny nu in Arnhem wordt uitgereikt."
Wat dat betreft is het plaatje voor Yvonne bijna compleet. Haar enige wens in Johnny zijn thuisstad is een extra bordje op het Johnny van Doornplein. "Het plein is prachtig maar er is alleen een bordje met 'Johnny van Doornplein'", legt zij uit. "Ik zou heel graag willen, ook voor als wij allemaal niet meer leven, dat er ook staat: 'dichter, schrijver, performer', met de jaartallen van zijn geboorte en overlijden. Dan is het echt rond."
Het fijne aan gedichten vind ik dat je het niet meteen zeker hoeft te weten. Er is namelijk ook veel onzeker
Juist ook in deze 'sterk gepolariseerde tijd' kan poëzie soms een welkome uitweg bieden, meent Deckwitz. "Je hoeft maar iets te zeggen op Twitter of in het echt, en mensen kunnen boos worden. Het fijne aan gedichten vind ik dat je het niet meteen zeker hoeft te weten. Er is namelijk ook veel onzeker. Je kunt alles met die tekst doen wat je wilt: dat creëert een soort veiligheid."
"Niet voor niets kiezen we bij grote levensgebeurtenissen als huwelijken, geboorte en dood niet voor een standaardspeech, maar voor poëzie. Het is een cadeau aan de mensen die het horen: die mogen er zelf iets van maken, met hun eigen verbeeldingsvermogen", besluit de winnares van De Johnny 2021.