Nieuws

2G en 3G: wat wordt ermee bedoeld en komt het er écht?

Als de wetgeving er door komt, krijgen horecabezoekers geen QR-code meer als ze niet zijn gevaccineerd of genezen.
Als de wetgeving er door komt, krijgen horecabezoekers geen QR-code meer als ze niet zijn gevaccineerd of genezen. © ANP
ARNHEM - 2G en 3G, je hebt er de afgelopen dagen misschien al het één en ander over gehoord of gelezen. Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge willen ondernemers de keuze geven in wie zij binnenlaten, vertelden ze vrijdagavond tijdens de persconferentie. Maar waar gaat het precies om?
Tot de groep '2G' worden mensen gerekend die volledig zijn gevaccineerd óf zijn genezen van een coronabesmetting. Tot de groep '3G' behoren zij die zijn gevaccineerd, genezen of getest. De 3G-koers is de manier waarop het coronatoegangsbewijs tot nu toe steeds werd gebruikt.

Vooral voor de horeca

De keuzevrijheid is met name bedoeld voor de horeca. Als een café of restaurant ervoor kiest alleen gevaccineerde of herstelde mensen toe te laten (2G), gelden verder geen beperkingen. Wanneer ook mensen met een negatieve testuitslag welkom zijn (3G), moet iedereen in de zaak op een vaste plek zitten.
In delen van Duitsland en Oostenrijk is 2G en 3G al van kracht, hier nog niet. Wetgeving op dit vlak is nog in voorbereiding, zei premier Rutte vrijdagavond.
Een pub in Duitsland laat zien tegen de 2G-maatregel te zijn en de boel daarom gesloten te houden.
Een pub in Duitsland laat zien tegen de 2G-maatregel te zijn en de boel daarom gesloten te houden. © ANP
Of die wetgeving er komt, is afwachten. Voorstanders zeggen dat 2G de niet-gevaccineerden beschermt. Tegenstanders zeggen dat het vaccinatiedwang in de hand werkt en mensen hun keuzevrijheid zo goed als ontneemt. De vraag is of de mogelijkheid van 2G een meerderheid zal krijgen in de Eerste Kamer en Tweede Kamer. Minister De Jonge zei spoedwetgeving in gang te hebben gezet, in de hoop dat het over drie weken daadwerkelijk kan worden doorgevoerd.

Te grote risico's voor ongevaccineerden

Rutte en De Jonge kregen vrijdagavond vragen over het nieuw bedachte toegangsbeleid. Minister De Jonge zei dat de keuze voor 2G en 3G gemaakt wordt met het oog op de oplopende besmettingsgraad en de toenemende druk op de zorgsector. Niet-gevaccineerde mensen lopen, zegt De Jonge, te grote risico's in een volle kroeg, op festivals en op evenementen.
Vaccinatie blijft een vrije keuze. Maar de verstandige, de solidaire keuze is om het wél te doen.
Hugo de Jonge
"Allereerst voor zichzelf, om zelf besmet te raken", aldus De Jonge. "Door andere ongevaccineerde mensen, maar ook door mensen die wel gevaccineerd zijn, want die kunnen het virus immers ook bij zich dragen. Voor gevaccineerden is dat nauwelijks een risico, voor ongevaccineerden wel."
Van een vaccinatieplicht wilde de demissionair minister niet spreken. "De keuze voor vaccinatie blijft altijd een vrije keuze. Maar de verstandige, de solidaire keuze is om het wél te doen. Vrijheid gaat hand in hand met verantwoordelijkheid. Omdat keuzes consequenties hebben. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen."