Nieuws

Sinterklaas is in het land, maar lang niet overal wordt een intocht gehouden

Op veel plekken maakt Sinterklaas zaterdag een tocht door de binnenstad.
Op veel plekken maakt Sinterklaas zaterdag een tocht door de binnenstad. © ANP
HARDERWIJK - Sinterklaas arriveert zaterdag in Nederland. Een jaar geleden ging er, door de toen geldende coronamaatregelen, een streep door alle intochten. Nu is dat anders: iedere gemeente bepaalt zelf of de Sint daar aankomt.
Gemeenten gaven de sinterklaascomités in de voorbije weken een vergunning om de komst van Sinterklaas in goede banen te leiden. Veel hing daarbij af van hoe de gemeente naar de intocht keek: als een doorstroomlocatie, of als een evenement waarvoor tickets en QR-codes nodig zijn.

Arnhem

De gemeente Arnhem laat de Sinterklaasintocht zaterdag doorgaan. Vrijdag was het laatste overlegmoment tussen het comité en burgemeester Ahmed Marcouch. Om 16.15 uur arriveert de Sint per boot bij de Rijnkade en vanaf 16.45 uur trekt hij per paard de stad rond. Het publiek is opgeroepen afstand te houden.

Nijmegen

In Nijmegen kunnen kinderen Sinterklaas ook onthalen. Hij arriveert zaterdag niet per boot, maar begint zijn intocht iets na 13.00 uur. Vanaf 13.30 uur start de Sint aan een optocht door de binnenstad, die start aan de Waalkade en eindigt op de Grote Markt. Het publiek is opgeroepen afstand te houden.

Apeldoorn

Het comité in Apeldoorn heeft ervoor gekozen kinderen zaterdag een zogenaamde pepernotenroute te laten afleggen. Tijdens die route kunnen ze Sinterklaas groeten: de goedheiligman neemt plaats in de muziektent in het Oranjepark om alle kinderen toe te zwaaien. In Beekbergen, Vaassen, Ugchelen en Loenen geldt een aangepaste invulling.

Ede

Geen traditionele intocht per trein op het Museumplein in Ede, dit jaar. Vanaf 13.00 uur loopt Sinterklaas zaterdag met zijn pieten en een heuse pietenband door het centrum. Daarna gaat hij naar Cultura, waar hij het Huis van Sinterklaas opent.

Doetinchem

In Doetinchem is hard gewerkt om de intocht van Sinterklaas coronaproof te kunnen houden. Bezoekers tot 12 jaar kunnen hem zaterdag zonder restricties welkom heten, iedereen die ouder is heeft een QR-code nodig om bij de intocht op De Bleek te kunnen zijn. Dat terrein is met hekken afgezet, zodat iedereen die buiten de hekken staat niet mee kan kijken. Alle feestelijkheden zijn op De Bleek.

Harderwijk

Traditioneel wordt Sinterklaas in Harderwijk ontvangen op de Vischpoort. Dit jaar is de Vischmarkt echter leeg. Op het laatste moment heeft het organiserend comité nog wijzigingen aangebracht, in samenspraak met de gemeente. De aankomst per boot is geannuleerd: de Sint maakt nu zaterdag tussen 11.00 en 13.00 uur een rijtoer door de stad.

Zutphen

Sinterklaas arriveert pas op zaterdag 20 november in Zutphen.

Zevenaar

Ook in Zevenaar ziet het er allemaal wat anders uit dan anders. Sinterklaas en zijn trouwe helpers maken zaterdag een rondtocht door de binnenstad. Die rondtocht gaat om 14.00 uur van start vanuit de binnenstad.

Tiel

De bedoeling was dat de Sint zaterdag 20 november aan zou komen in Tiel. Twee dagen geleden trokken de organisatoren echter de stekker uit de intocht, door de nieuwe coronamaatregelen. De anderhalve meter inachtnemen lukt simpelweg niet, was de uitleg.

Winterswijk

Net als in Ede kwam Sinterklaas ook in Winterswijk altijd aan per trein. Dat zit er dit jaar echter niet in: dat zou te druk worden. In plaats daarvan trekken Sint en de pieten zaterdag vanaf 13.00 uur twee uur door de stad. De precieze details zijn nog een verrassing.
Staat jouw dorp of stad er niet bij? Check op onderstaande kaart of er in jouw omgeving een Sinterklaasintocht is: